Provocarea Hamelman – Paine cu maia

Print Friendly

paine cu maia buton

 Stiti deja ca de ceva timp ma straduiesc sa fac paine cu drojdie naturala, paine buna, sanatoasa, cu indice glicemic scazut si mai ales cu o aroma fenomenala de care m-am indragostit si la care nu mai pot renunta.  Am scris putin despre aceste incercari pe blog dar mai ales pe pagina personala de Facebook unde unii dintre voi m-ati urmarit si m-ati incurajat si impulsionat sa fac astfel incat painea mea sa iasa mereu mai buna si mai frumoasa. Drumul meu catre perfectiune e lung si nu-s decat la primii pasi, dar vreau sa invat tot asa ca am creat aceasta pagina separata pentru aceasta frumoasa pasiune care m-a acaparat.

Ce trebuie sa stiti inainte de a citi mai departe:

MAIAUA este o drojdie naturala facuta din faina si apa; o drojdie care se ingrijeste si se creste prin hraniri periodice pana cand devine destul de puternica incat sa creasca si ea la randul ei multe paini frumoase si rumene.

PAINEA CU MAIA este (evident) painea pregatita exclusiv cu aceasta drojdie salbatica, fara adaos de drojdie din comert.

HAMELMAN este un brutar american, foarte priceput, care a scris o mirobolanta carte cu si despre paine.

Mai incolo de aceste lucruri nu sunt decat eu, in bucatarioara mea cat o cutiuta si consortul, vesnicul si rabdatorul meu degustator. 🙂

Dar sa vedem despre ce este vorba:

Provocarea Hamelman, consta in pregatirea tuturor retetelor de paine din cartea acestuia. Nu este o idee originala, acest fel de provocari se desfasoara in mod regulat printre pasionatii de bucatarie si paine – se numesc cookbook challenges. Inclusiv aceasta provocare Hamelman s-a mai facut pe bloguri din afara si la ea au participat mai multi brutari amatori care au schimbat idei, pareri si poze.

Eu le-am luat pe rand, incepand cu cele cu maia, una pe saptamana. Merg destul de incet, pe unele le fac doar o data, pe altele le repet pentru ca greselile imi sunt prea evidente. As vrea sa am mai mult timp la dispozitie dar nu dispun decat de aceasta o zi pe saptamana in care ma pot ocupa de paine.

Voi scrie pe aceasta pagina, putin cate putin…pe masura ce mai fac cate o paine. Va fi o pagina lunga poate…sper. Pana la sfarsitul anului, sper sa dau gata toate retetele.

 

1. VERMONT SOURDOUGH

2.VERMONT SOURDOUGH WITH WHOLE GRAIN

3. VERMONT SOURDOUGH WITH INCREASED WHOLE GRAIN

4. PAIN AU LEVAIN

5. PAIN AU LEVAIN WITH WHOLE WHEAT

 

6. PAIN AU LEVAIN WITH MIXED STARTERS

7. MICHE, POINTE A CALLIERE

8. MIXED FLOUR MICHE

9. OLIVE LEVAIN – reteta aici

ROASTED GARLIC LEVAIN

 

 

3 Thoughts on “Provocarea Hamelman – Paine cu maia

  1. Succes!!! Si pe mine ma tenta sa faca maia, dar nu am rabdare sa vad cum creste:))

  2. Arata asa de bine painicile ca ma faci sa-mi doresc sa incerc si eu:)deja ma gandeam la o brutarie unde sa se vanda paine cu modele, asa cum e cafeaua, de exemplu. Felicitari si succes la cat mai multe paini reusite:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *