Romanesti – pe scurt

Daca tot s-a declarat luna literaturii mioritice pe blogul Emei am vrut sa particip si eu cumva, cat de putin. Nu ma mai plang de ritmul meu de lectura din ultima vreme, numai zic ca atunci cand nu ai timp de citit, alegi cu mult mai mare grija titlurile. Astfel, m-am orientat catre un titlu mai vechi pe care am tot vrut sa-l recitesc si un volum nou care a venit cu recomandare gasita pe Goodreads la Lavinia. Postez cam tarziu acest articolas, august a cam trecut, iata ce au mai citit ceilalti pe pagina de Fb a proiectului.

Despre Patul lui Procust ce as putea sa va zic? Sunt sigura ca sunteti cam satui de comentarii pe acest subiect, este un roman care se studiaza si discuta in liceu (de fapt era, acum habar n-am ce mai e in manualul de literatura). Eu am tot vrut sa il recitesc deoarece prea multa lume mi-l ridica in slavi in ultimii ani iar eu nu prea mai tineam minte ce si cum. L-am citit destul de repede, nu e un roman pe care sa-l rumegi si mi-am amintit de el pe parcurs cu destul de putin interes. Nu mi-au placut personajele (nici atunci, nici acum) si nici nu m-a dat pe spate amestecatura de spatii temporale in care e scris. Citindu-l m-am simtit la fel de ametito-plictisita ca-n liceu cu mentiunea ca acum mi s-a parut si cam teatral. Asadar, nu a fost chiar un succes dar m-am bucurat totusi sa-l recitesc pentru ca mi-a amintit de perioada liceului.

Untitled-1

Mai departe, aproape fara sa vreau, am citit un volumas de povestiri pe care l-am gasit intr-o aplicatie de citit downloadata de curand. Povestiri de pe Calea Mosilor de Adina Popescu mi s-a parut o mica bijuterie, plina de candoare si veselie. Nu m-as fi asteptat sa imi placa si am inceput-o cu oarecare cinism dar iata ca m-a surprins. Volumul de proza scurta este aparut din 2014 si mi se pare ca e inca disponibil gratuit in format ebook pe Elefant. Mai degraba un roman facut din povestiri, cartea este frumoasa, inspirata, comica si aducatoare de nostalgii. Adina Popescu se citeste lin si fara hop-uri, povestirile ei sunt familiare si usor de apreciat.

Si cam asta au fost lecturile mele mioritice. Nu ocolesc in mod voit literatura romana dar cea internationala este mult mai tentanta asa ca trebuie sa fiu foarte motivata pentru a citi ceva romanesc. Cine stie, poate pe viitor, imi vor iesi in cale mai multe titluri bune romanesti.

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Romanesti – pe scurt

  1. Uite că eu n-am studiat Patul lui Procust în liceu, dar am citit-o pentru admitere. Mi-a plăcut foarte mult, cu toate notele ei de subsol și planurile temporale întortocheate, dar cine știe dacă după 20 de ani mi-ar plăcea la fel de mult. Am și văzut, acum cîțiva ani, o ercanizare din Rep. Moldova, cu Maia Morgenstern în rolul doamnei T., și știu c-am fost tare uimită de decorurile art deco ale casei ei (sau era un magazin de mobilă pe care-l avea ea? Ah, memoria!)

    Iar despre cartea Adinei Popescu: da!!!

  2. Ce să mai zic de mine, că abia acum am apucat să citesc articolul tău! În septembrie m-am dezlipit de net și de calculator și am prestat munci fizice, acum mă mai uit să văd ce-am ratat. Diana, mulțumesc că te-ai alăturat lunii mioritice & că ai scris despre ce-ai citit, eu am fost cam dezamăgită de mine că nu am reușit să mă ocup mai bine de proiect și nici măcar să citesc tot ce aveam pe listă. Am pornit cu planuri mari și m-am dezumflat pe drum, văzând că nici măcar eu nu am fost soldat fruntaș, cum îmi propusesem. :)) Apoi m-am luat cu munca și n-am mai apucat să scriu ceva, așa, de încheiere.

    Ce chestie, și eu am citit, cam tot atunci, cartea Adinei Popescu, care mi-a plăcut neașteptat de mult, parcă n-aș fi vrut să se mai termine. Mă întrebam cum o fi „Cartea Pricoliciului”. Pe Camil Petrescu îl mai las în așteptare, mă atrage mai degrabă literatura română contemporană, și sper s-o tot citesc de acum încolo, deși tu ai dreptate, sunt foarte tentante titlurile străine. Și nu știu cum se întâmplă, că parcă nu mai găsesc așa mult timp pentru lectură…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.