Tristetile unui american – Siri Hustvedt

Iata-ma la al treilea volum al lui Siri Hustvedt in ultimii doi ani, o scriitoare care imi place din ce in ce mai mult chiar daca romanele ei ma solicita si in acelasi timp ma obliga sa intru intr-o anume stare de concentrare si atentie. Siri Hustvedt nu scrie pentru relaxarea cititorului si cu siguranta cartile ei nu sunt usor de digerat dar odata intrat in atmosfera romanului, cu greu iti vine sa te mai dezlipesti. Personajele ei au intotdeauna complexitatea si veridicitatea pe care eu le caut in personajele fictive, acea balanta perfect reala intre trasaturile negative si cele pozitive. In cazul romanului de fata in care psihiatrul newyorkez Erik Davidsen este actorul principal, putem observa totusi pe langa el cat de multa atentie este acordata si personajelor secundare, cat de bine conturate sunt, in acelasi echilibru perfect intre misterul natural al mintii umane si exprimarile emotiilor de tot felul. In ciuda faptului ca Erik este naratorul principal al vietii sale, nu este greu nici sa intram in pielea celorlalte personaje, fiecare cu propriile trairi si opinii.

Fata de celelalte doua carti ale scriitoarei pe care le-am citit eu, parca in Tristetile unui american iese la iveala talentul ei deosebit de a dezvalui complexitatea mintii umane. Mai mult decat atat, personajele lui Hustvedt par sa fie scrise fara nici un efort, personalitatile lor se contureaza in mod natural, e ca si cum am face cunostinta cu un om adevarat care ni se dezvaluie tristetiletreptat. Spun asta destul de rar dar aceasta chiar este una dintre cartile care merita recitite. Asadar, in ciuda faptului ca v-am scris pe scurt despre ea, va recomand cu incredere cartea aceasta cu personajele ei provocatoare si discutiile si introspectiile lor extrem de interesante.

Am mai citit de Siri Hustvedt: What I loved (care nu s-a tradus inca la noi) si O vara fara barbati ( tot la Polirom).

Titul original: The Sorrows of an American (2008)

Traducere: Veronica D. Niculescu

De cumparat: Libris – 26 lei.

Print Friendly

Related posts:

4 Thoughts on “Tristetile unui american – Siri Hustvedt

  1. si mie mi-a placut foarte mult aceasta carte. am citit-o, am facut o pauza de-o saptamana si apoi am luat-o de la capat. pentru ca m-a impresionat atat de tare, regret ca nu s-a tradus la noi “What i loved”, despre care am auzit lucruri numai de bine. (daca citeste aceste rtanduri vreun traducator sau cineva implicat in activitatea de traducere, sper sa-l influentez!:)) imi place Suri cu tristetile ei:)

    • Diana Borca on November 19, 2015 at 3:15 pm said:

      Mereu te admir pentru ca recitesti carti care s-au placut. Eu nu reusesc…ma copleseste numarul de carti necitite dupa care tanjesc. :))

  2. Am gasit un rezumat al cartii destul de succint, imi place. E o carte numai buna pentru gusturile mele, desi nu sunt pretentioasa. O s-o iau in considerare data viitoare cand voi simti nevoia de a-mi cumpara cateva. Multumesc si pentru sursa de unde-as putea cumpara-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.