Un om in intuneric – Paul Auster

Titlu original: Man in The Dark (2008)

Traducere: Daniela Rogobete la editura Polirom

Pret: in oferta la Elefant – 9 lei.

Am mai gasit un Paul Auster care mi-a placut, o carte culeasa aproape la intamplare dintr-un cos de carti la reducere. Desi mi-a placut Invizibil, experienta cu The Invention of  Solitude nu m-a convins si apoi Trilogia New York-ului, desi interesanta, a fost destul de neclara si m-a lasat putin cu ochii-n soare, cum se zice. Nici Un om in intuneric nu-i mai breaza din punctul asta de vedere, dar parca totusi lucrurile se leaga mai bine. Auster mi-a lasat impresia aceasta de neclar de fiecare data cand l-am citit. Misterul, felul aleatorun om in intunericiu in care se leaga lucrurile, faptul ca nu stii niciodata care e realitatea si care este fictiunea, aceste elemente sunt prezente in toate cele trei carti pe care le-am amintit. Fiecare dintre ele implica si prezenta unui scriitor care oscileaza in permanenta intre realitate si fictiunea sau imaginatia sa. Ceea ce este interesant insa, este ca, desi aceste elemente se repeta, povestile in sine nu au nimic in comun una cu cealalta. Nu simti in nici un moment ca repetitia ar fi plictisitoare sau rezultatul unei lipse de inspiratie din partea autorului (cum se intampla uneori la Murakami, de exemplu, mai ales in ultimele sale scrieri) ci din contra, iti este foarte clar ca autorul exploreaza aceste teme care-l intereseaza, le intoarce pe mai multe fete si le da de fiecare data o noua semnificatie.

Multe dintre personajele lui Auster au o viata interioara complexa, sunt profund nefericite si soarta nu prea le e favorabila. Uneori ai impresia ca Auster se razbuna pe ele intr-un fel sau altul. In Un om in intuneric, personajul principal este olog in urma unui accident, sotia sa a murit de cancer, fiica si nepoata sa sunt extrem de nefericite si din cate se pare, sora sa s-a sinucis. O soarta cam nemiloasa pana si pentru un personaj fictiv. Povestea de pe langa el este insa destul de interesanta incat sa te tina lipit de paginile cartii pana la sfarsit in incercarea de a descurca itele lui Auster. Asta nu se va intampla, desigur, caci se pare ca autorului asa-i place, sa lase lucrurile in aer, deschise interpretarii si sa te provoace sa “legi” povestea asa cum iti place. Numai ca pe mine genul acesta de scrieri misterioase nu prea ma satisface.

Deci, avand in vedere ca din patru carti, mi-a placut in mod deosebit doar una, cred ca e timpul sa-l las pe Paul Auster pe raft de-acum incolo. M-am bucurat de cunostinta dar nu vreau sa continuam relatia momentan. Poate cu alta ocazie. 🙂

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Un om in intuneric – Paul Auster

  1. Eu deocamdată am citit doar Invizibil şi sunt tentată să încerc şi alte romane de Auster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.