Jurnalul unui om dezamagit – W.N.P. Barbellion

Dupa ce a stat in wishlist ani de zile, am reusit in sfarsit sa citesc acest jurnal, datorita Ioanei care a facut munca voluntara si mi l-a trimis de la Bucuresti unde era la reducere. Nu-mi mai amintesc cum am dat peste el si de ce am vrut sa-l citesc (posibil sa fi citit despre el in Dilemateca) dar am avut multi ani in care citeam cu mare pasiune orice inseamna jurnal sau autobiografie. Acum vad ca m-am mai potolit. Parca din ce in ce mai greu le gasesc interesante (sau poate ca nu am mai dat peste unele cu adevarat interesante). Exceptie face Sylvia Plath pe care v-am tot aratat-o de la Craciun incoace si pe care o citesc cu incetinitorul pentru ca nu vreau sa o termin prea repede. Oricum asta nu se va intampla prea curand pentru ca este enorma: 700 de pagini de scris minuscul. In ritmul in care avansez cu ea, nu cred ca o voi termina anul acesta.barbellion

Revenind la Barbellion, l-am gasit enervant si smiorcait. E drept ca bietul de el are o boala teribila (scleroza?) si moare la treizeci de ani dar, vai de mine, cat este de plangacios! Pe alocuri sunt si idei interesante la el si parca te prinde oarecum dar per total jurnalul este de tip terapie ceea ce e bine pentru scriitor nu pentru cititor. Va las asadar doar cu cateva citate. Poate aveti rabdare sa le cititi, poate nu. Nu stiu daca a mai citit cineva cartea aceasta dar cum ma sâcâia faptul ca lâncezeşte acolo in wishlist, ma bucur ca am citit-o.

Cand ajung la o anumita varsta, unii batrani traiesc din obisnuinta – si anume o obisnuinta proasta.

Nimeni nu poate intelege fara sa fi simtit pe propria-i piele faptul ca o creatura excesiv de introspectiva cum sunt eu este cum nu se poate mai nefericita cand n-are altceva de facut decat sa se consume singura.

Am citit cu placere niste jurnale vechi. M-a intristat si m-a surprins cate lucruri uitasem. Pare destul de neloial fata de tine insuti sa uiti trecutul atat de usor. Sunt adancit cu atata egoism in sinele meu de acum, incat am ajuns sa nu-mi mai pese catusi de putin de suma tot mai mare de eu-ri trecute – domnii aceia morti si dragi care au ingrijit, unul dupa altul, templul acesta de carne si au dat mai departe torta vietii si identitatii mele, inainte sa se retraga tacuti si modesti.

E teribil cand prin mintea unui tanar ambitios trece banuiala ca poate, pana la urma, nu e decat un muritor de rand – ca viata lui, fie ea comica sau tragica sau ambele sau in nici un fel, ramane tot neimportanta si nu schimba nimic.

Adevaratul test al fericirii este sa stii ce zi a saptamanii este. Omul nefericit o stie si in somn. Daca esti la fel de vesel si rumen in obraji si lunea si sambata, si la micul dejun si la cina atunci – ei bine, atunci esti un sot ideal.

Un jurnal, fie el oricat de intim si amanuntit, nu poate reda decat o selectie zilnica relativ scurta din numarul aproape infinit de lucruri care ne trec prin constiinta. Oricat de atent si de priceput ar fi cel care-l srie, multe lucruri ii scapa; oricum, reamintirea nu este acelasi lucru cu recrearea…

Titlu original: The Journal of a Disappointed Man (1919)

Traducere: Anca Barbulescu

De cumparat: librarie online 40 lei

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Jurnalul unui om dezamagit – W.N.P. Barbellion

  1. Bine ca stiu. Am si uitat-o 🙂

  2. Pingback: Cea am mai citit – februarie 2014 | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.