A fost odata ca niciodata – Andrew Nicoll

Titlu original: The Good Mayor (2008)

Traducere in limba romana: la editura Allfa de Ioana Văcărescu

De cumpărat în limba română: 26 de lei

Am primit spre lectura aceasta carte de la editura All, cu mare amuzament din partea mea şi o campanie foarte simpatica din partea editurii. Trebuie să vă spun că nu îmi plac în mod deosebit cărţile umoristice, nici nu-mi displac dar nici nu sunt în stare să le dau 5 stele. Cu toate acestea, am citit cartea lui Andrew Nicoll cu un zâmbet permanent pe buze şi destul de repede. Oricât ai fi de sceptic, nu poţi să nu alergi plin de curiozitate printre rândurile romanului. Scriitorul are un ritm foarte bun, povestea este antrenantă şi personajele îţi stârnesc simpatii şi antipatii.

La o privire superficiala, ai putea să spui că romanul este despre iubire. Cu toate astea, am avut un sentiment ciudat pe parcursul întregii lecturi, de parcă totul ar fi scris ca o enormă gluma. Tonul, felul in care sunt construite personajele si dialogurile dintre ele, denumirile oraselor – toate îmi par sarcastice. Asa ca am trecut prin el cu umor si cu gandul ca autorul este un mare glumet. Am reusit astfel sa-i iert cliseele (cu gandul ca le-a folosit ironic) si exagerarile. Desi povestea este una dramatica si cam telenovelistica – un primar este indragostit de secretara sa, o femeie maritata dar nefericita – nu se citeste cu tristete sau amaraciune ci cu mult zambet si chicoteli. Sunt cateva scene atat de savuroase incat iti raman in minte – felul in care primarul se uita cu dragoste pe sub usa la degetele grasute ale secrea fost odatatarei si cand aceasta intra il loveste cu ea in cap, expeditia primarului intr-un magazin de costume, felul in care acesta se revolta cand da peste un functionar corupt. Scriitorul are cu siguranta un discurs inspirat, fara banalitati (in ciuda subiectului, cum ziceam, imi inchipui ca nu e prea usor sa transformi un subiect banal intr-o poveste amuzanta si captivanta) si gasesti la el acel talent al marilor autori de a te face sa vezi personajul in fata ochilor de parca ai fi la film.

In ciuda faptului ca am gasit romanul atat de amuzant i-am dat numai 3 stele pe Goodreads pentru ca nu mi-am putut depasi impresia ca citesc o telenovela, pentru ca la sfarsit, in ultimele 50 de pagini, romanul o ia pe cai neasteptate, un pic spre fantasy. Acest lucru mi s-a parut total nepotrivit si in neconcordanta cu restul povestii. Si pe langa aceste lucruri, parca nu se innoada toate atele cum trebuie – un personaj moare in mod bizar (poti doar sa banuiesti ce s-a intamplat cu el), altele raman in aer (nu am putut sa nu ma intreb ce s-a intamplat cu motanul Ahile) – si per total sunt nedumerita de “ce a vrut sa spuna autorul”. Privind in urma, m-am hotarat sa o iau ca pe o satira si sa mi-o amintesc cu amuzament. Daca as afla ca autorul a scris-o ca pe o poveste “serioasa” cred ca i-as mai scadea din stelute.

Iată ce ştiu eu despre viaţă. Am învăţat că în lumea asta nu există atât de multă iubire încât să ne permitem s-o risipim. N-avem voie să irosim nici măcar un strop. Dacă avem norocul s-o găsim, oriunde am găsi-o, trebuie s-o păstrăm şi să ne bucurăm de ea cât de mult putem, pentru cât de mult timp putem, până la ultimul sărut…

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “A fost odata ca niciodata – Andrew Nicoll

  1. Pingback: Prin blogosfera literara (27 octombrie – 2 noiembrie 2014) | Recenzii filme si carti

  2. Pingback: In plina campanie electorala » Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.