In inima muntilor Himalaya – Alexandra David-Neel

Acum cateva luni, inspirata de blogurile de calatorii pe care le rasfoiesc din cand in cand si de niste reduceri la Polirom, am cumparat din impuls un teanc de carti despre calatorii, toate cu un iz oriental si oarecum mistic. Nu cumpar asa ceva de obicei dar mi-am zis ca nu strica sa iesi uneori din tiparele autoimpuse. Cartile au ramas insa pe noptiera, am tot rasfoit ba una, ba alta dar nu m-a “prins” niciuna. Acum cateva seri insa, terminasem Epoca de fier a lui Coetzee si ma simteam destul de abatuta (e o carte cam apasatoare) asa ca am intins mana dupa culorile mai calde ale acestui volum.himalaya

Pana a doua zi pe la aceeasi ora o terminasem deja. Am descoperit astfel o scriitoare fascinanta – Alexandra David Neel. Tipa asta, de origine franceza, a fost un fenomen la vremea ei – sfarsitul secolului 19. A fost din tinerete un spirit liber, feminista si anarhista (a scris si un tratat despre anarhism), cantareata de opera, calatoare pasionata, a studiat limbile orientale si mai tarziu budismul. Calatoriile sale au fost fara precedent pentru o femeie a acelor timpuri – este cunoscuta mai ales pentru faptul ca a vizitat Lhasa (Tibet) intr-o perioada in care acest lucru era interzis strainilor (subiectul acestei cărţi) dar la fel de impresionante sunt si calatoriile ei in India, Africa de Nord, Japonia, China, Coreea. Calatoriile ii sunt inspiratie pentru mai bine de 30 de carti despre religia si filozofia tarilor prin care trece. Dupa cum am putut observa si in acest volum insa, cartile nu se limiteaza la aceste doua subiecte, Alexandra David-Neel fiind o foarte buna observatoare a oamenilor si locurilor, care pastreaza in minte o multime de detalii si informatii interesante din calatoriile ei.

Nu am cine ştie ce de analizat la acest volum. L-am citit cu plăcere şi nesaţ, aflând multe lucruri noi şi interesante despre acele locuri pe care nu le voi vedea niciodată, despre cultura şi religie şi despre oameni. Mă bucur că mai am un volum al ei şi sper să fie la fel de interesant.

Cartea este 25 de lei la libraria online Libris. Cum spuneam, am prins-o la reducere pe site-ul Polirom împreună cu alte titluri de genul acesta.

Print Friendly

Related posts:

One Thought on “In inima muntilor Himalaya – Alexandra David-Neel

  1. Pingback: India în care am trăit- Alexandra David-Neel | Simsim's world

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.