Leviatan – Paul Auster

De ceva timp tot imi propun sa citesc Paul Auster, cam de cand am citit Siri Hustvedt (care este sotia lui). Probabil ca nu i-as fi dat niciodata atentie daca nu citeam cateva articole despre cei doi. Drept dovada, am si avut in casa mult timp o carte de-a lui – Trilogia New York-ului (din colectia Cotidianul) pe care nu am citit-o si am donat-o chiar anul trecut cred. Imi cam pare rau ca nu am avut timp de ea si imi pare rau ca nu am fost mai atenta sa nu o dau fara s-o citesc. Au fost atat de multe carti in colectia Cotidianul pe care stiam ca nu le voi citi vreodata si pentru care efectiv nu am mai avut loc in biblioteca, incat am pastrat numai ce mi-a placut foarte mult sau credeam ca o sa-mi placa. Acum cred ca si Trilogia ar fi meritat o sansa dar asa se intampla uneori nu? Unele chestii ne scapa printre degete.auster

Am citit insa acest Leviatan la recomandarea Iuliei si m-am cam luptat cu el in primele doua parti, pentru a ma prinde povestea de-abia la sfarsit. Asa cum mi s-a mai intamplat de cateva ori, mi s-au parut antipatice personajele si astfel nu am reusit sa ma atasez de ele. Povestitorul este un tip cam molatic, foarte atasat de prietenul sau Sachs – tot un scriitor destul de cascat si inclinat spre misticism. In urma unui accident, acesta o ia putin pe aratura si se hotărăşte să se răzbune pe lume pentru tot felul de vini imaginare. Sachs schimba cuvintele pe acţiuni, se transformă din scriitor în activist violent. Prietenul sau, naratorul acestei carti, îi expune istoria şi motivele în încercarea de a justifica viata şi moartea violenta a acestuia. Imi vine foarte greu sa scriu despre aceasta carte pentru ca recunosc ca nu am inteles-o prea bine. In ciuda faptului ca spre sfarsit am citit-o cu sufletul la gura, subtilitatile si semnificatiile ei mi-au ramas ascunse. Mi s-a parut totusi un roman foarte bine scris, as vrea sa mai citesc si altele ale acestui autor si trebuie sa recunosc ca atmosfera acestei carti imi aminteste de What I loved a lui Siri, despre care va povesteam mai demult. Este aceeasi amestecatura de personaje si sentimente, doua cupluri ale caror vieti se intrepatrund, fiecare individ avand totusi o viata personala complexa, separat de ceilalti. Mi-au placut mult si aici aceste relatii intre personaje, mici detalii si descrieri care fac diferenta intre un personaj slab si unul foarte bine construit. Daca as avea timp, cred ca Leviatan ar merita sa-l recitesc. Poate ca nu a fost momentul potrivit pentru aceasta carte si de-aia m-a lasat asa putin in ceata. Nu e cu siguranta o carte de vacanta ci una de rumegat si studiat cu atentie.

Cartea o gasiţi pe Libris la vreo 26 de lei plus transport gratuit. În limba engleză, pe Bookdepository e 8 euro.

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Leviatan – Paul Auster

  1. eu ma bucur ca cel putin nu ti-a displacut. eu am citit Leviatan-ul, am stat 2-3 zile si apoi am recitit cartea din acelasi motiv ca si tine: aveam senzatia ca mi-a scapat ceva esential. chiar si acum, o consider complexa si atragatoare. cat priveste Trilogia New York-ului, o am intr-un format electronic, ti-o voi trimite pe mail si o prelucrezi tu apoi pentru Kindle-ul tau:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.