Anticarul din Kabul – Asne Seierstad

Au trecut cativa ani deja de cand am pus ochii pe cartea aceasta si tot mereu nu o gaseam pe stoc. Am reusit intr-un final sa dau de ea dar, cum mi se intampla atat de frecvent, a ramas intr-un coltisor asteptandu-si randul. I-a venit timpul cu ocazia escapadei la munte din toamna aceasta. Pentru ca a fost destul de frig seara si noaptea (in jur de 3 grade) si singura activitate acceptabila pentru aceste perioade a fost statul sub plapuma, am citit mai mult decat ma asteptam. Aceasta a fost a treia dintre cartile citite, am dat-o gata in tren cu vreo 15 minute inainte de a ajunge (ce timing, nu?). 🙂 Am petrecut aceste 15 minute gandindu-am cate stele sa-i dau pe Goodreads. E o adevarata provocare uneori, sa ma hotarasc, pentru ca nu am niste criterii clare de acordare a stelutelor. O fac asa…dupa cum imi vine, dupa ce simt pe moment referitor la cartea respectiva. De cateva ori m-am razgandit si m-am intors sa mai pun o steluta sau sa mai scad…in cazul acestei carti am trecut-o de la 2 la 3 doar pe baza faptului ca mi s-a parut interesanta povestea.1272051954_anticarul-din-kabul_m

Dezamagirile se refera in principal la faptul ca este scrisa ciudat – autoarea este jurnalista in Afganistan, ajunsa acolo la cateva saptamani dupa evenimentele din septembrie 2011. Petrece trei luni in compania acestui anticar si a familiei sale, traind in casa lor, adoptand chiar modul lor de viata atat cat o avantajeaza. Apoi pleaca acasa si scrie o carte despre cat de oprimate sunt femeile musulmane, cat de urat se poarta barbatii cu sotiile si copiii lor si cat de trista e viata in Afganistan. Daca nu ati simtit-o, era si niste ironie in aceasta ultima propozitie. M-a deranjat tonul atotcunoscator pe care-l adopta. L-as fi acceptat fara sa cracnesc daca era vorba de fictiune, dar asa, de la o carte cu pretentii de povestire semi-istorica si o autoare jurnalista, am alte pretentii, mai precis unele referitoare la obiectivitate.

Si totusi, cum sa poti povesti cu obiectivitate cand esti femeie si esti martora stilului de viata al femeilor afgane; a unor scene de adevarata tiranie a capului familiei fata de sotii si copii, a baietilor care sunt crescuti sa creada ca e natural sa isi abuzeze verbal si emotional rudele femei, cand umilinta si supunerea sunt atat de bine intiparite in mintea unei fete, incat aceasta nu indrazneste sa ridice capul din mizeria in care este impinsa de chiar rudele ei. Imi inchipui ca e greu, revoltator si frustrant sa fii un astfel de martor. E greu, revoltator si frustrant şi pentru mine, care nu sunt decât o cititoare – una care poate ieşi pe stradă cu pletele în vânt, care mai se răsteşte din când în când la soţ fără a se teme de biciuri şi care îndrăzneşte by default să privească în ochii bărbaţilor pe care îi întâlneşte.

Printre aceste drame familiale şi sociale, autoarea strecoara si bucăţi de istorie şi politică pe care recunosc că le-am urmărit cu oarecare greutate deşi e evident că sunt mult simplificate şi adaptate stilului acestei cărţi. Mie mi s-a parut că nu îşi aveau locul, au făcut notă discordantă cu restul poveştii care curge destul de lin, în afara acestor paranteze politice.

Cartea mi-a dat la început impresia că va fi despre un barbat deosebit, pasionat de literatura, istorie, cărţi, un liberal care a făcut mari sacrificii pentru a salva moştenirea culturală a ţării sale. În schimb, în viaţa privată, acesta se dovedeşte a fi tiranul de care vă ziceam – nu îşi lasă copiii să mearga la şcoală, îşi ia o nevastă cu 35 de ani mai tânără şi este, în general, obsedat dupa profituri materiale. Din câte am citit ulterior, se pare ca acesta ar fi şi dat-o în judecată pe scriitoare, pentru defăimare si încălcarea intimităţii (deşi el îşi dăduse acordul pentru aceasta carte). Asta pentru ca a fost tradusă în 40 de limbi şi a ajuns foarte repede un best seller. Asta nu-mi spune de fapt, decât că descrierea facută de autoare acestui barbat este destul de buna.

În orice caz, cartea merită citită, aşa cum merită mai toate pe acest subiect, mai ales pentru cei care vor să înteleaga ţara, religia şi oamenii aceştia atât de diferiţi de noi.

Cartea este 25 lei pe site-ul editurii All. Din când în când au oferte pe pagina editurii asa ca merită să-i urmăriţi si pe Fb dacă vreţi.

În limba engleză o găsiţi la 9 euro pe Bookdepository (transport gratuit oriunde in lume).

Print Friendly

Related posts:

One Thought on “Anticarul din Kabul – Asne Seierstad

  1. Pingback: Lowboy – John Wray » Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.