Alice Munro – Prea multa fericire

Carticica aceasta am pastrat-o pentru zile negre, daca pot sa spun asa, adica am tot amanat-o stiind ca va fi faina si ca o sa-mi placa. Am ajuns insa la sfarsit si gandindu-ma la ea in termeni de Goodreads, am realizat ca nu e nici pe departe la cele 5 stele pe care i le doream, spre deosebire de sora ei Draga viata care m-a entuziasmat nespus. Prea multe dintre povestile de aici au fost de neinteles pentru mine sau pur si simplu am trecut prin ele ca prin apa fara sa inteleg sau sa percep esenta. In ciuda acestui lucru, volumul este unul plin de emotii. Fie ca e vorba de o mama amortita de durere dupa ce si-a pierdut cei trei copii in cel mai oribil fel posibil, de o femeie bolnava de cancer care se trezeste cu un strain in casa sau o feminista din Rusia, matematiciana stralucita, Alice Munro scrie curat, simplu si sincer fara sentimentalisme ieftine sau dramatisme inutile. Pentru mine, acesta este punctul forte al nuvelelor ei, emotiile si povestile dezvaluite fara a-ti lasa impresia unui film lacrimogen.  In fata unei carti de Alice Munro, te trezesti precum in fata usii unui necunoscut pe care se intampla sa-l vizitezi pentru cateva zeci de minute in care incerci sa-l intelegi. De aici senzatia mea ca aceste povestiri au trecut prea repede. Poate pentru ca sunt obisnuita sa ma lafai in sutele de pagini ale romanelor. Viata condensata asa in doar cateva zeci de pagini mi se pare putin tulburatoare dar in acelasi timp usor de citit si uitat. Rememorand acum cateva dintre aceste povestiri, realizez ca sunt de fapt un bun punct de pornire pentru meditatii despre viata, batranete, ura, dragoste, relatii dupa cum se pare ca sunt toate scrierile acestei autoare. Interesant este insa faptul ca in toate aceste povesti, unele de-a dreptul tragice, nu se intrevede in personaje nici o picatura de disperare. Emotiile sunt liniare, reactiile sunt neasteptat de linistite, totul se intampla natural, personajele nu dispera desi toate povestile lor sunt atat de pline de tristete.prea multa fericire

Sfarsitul uneia dintre nuvele este cel mai sugestiv pentru intreaga carte. Totul se termina si timpul trece, indiferent de alegerile pe care le facem sau de durerile prin care am trecut. Eu am crescut si am imbatranit. (Unele femei)

Urmeaza pentru mine, Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage, in limba engleza de data aceasta desi cartea este deja tradusa si la noi. Vreau sa vad cum se simte Munro si in original.

Numere:

a 2 a carte de Alice Munro de anul acesta

3 stelute pe Goodreads care au devenit 4 dupa ce am scris randurile acestea pentru ca mi-am dat seama ca am inteles mai mult decat mi se parea.

a 4 a carte de la editura Litera – colectia Premium. O colectie care pana acum mi-a placut nu numai datorita titlurilor dar si pentru ca sunt carti frumoase cu coperta mata, fina, cu ilustratii interesante si pagini alb -galbui si usor aspre. Imi place pana si felul in care e pus logo-ul colectiei – o frunzulita intr-un semicerc pe margine copertii. Tot in aceasta colectie gasiti si Ali Shaw – Fata cu picioare de sticla, o carte minunata!

Cartea este mai mereu la reducere: acum e 22 de lei pe Libris si 7 euro pe Bookdepository.

Print Friendly

Related posts:

5 Thoughts on “Alice Munro – Prea multa fericire

  1. trebuie sa m-apuc si eu de Alice Munro, prea e citita si iubita! imi place cum ai csris despre aceasta carte. chiar daca initial ai cotat-o doar la trei stele. se vede ca te-a impresionat si ca ti-a placut. eu citesc acum “Borgia. Pacatele familiei” si apoi vreau sa-ti trimit colet. de aceea, te rog sa-ti faci o lista cu ceea ce ai dori de la mine. “Leviatanul” l-am pus deja deoparte:)

  2. Pingback: De la alții citire | In Jurul Kadiei

  3. Pingback: Prin blogosfera literara (4 – 17 august 2014) | Recenzii filme si carti

  4. Pingback: Alice Munro – Fugara | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.