Carmen Sylva. Regina poeta – Silvia Irina Zimmermann

A doua carte din colectia Coroana Romaniei pe care o citesc, este aceasta despre Carmen Sylva – prima regina a Romaniei – Elisabeta. Este o carte care mi s-a parut foarte atragatoare prin subiectul ei dar modul de prezentare si stilul scriitoarei m-au dezamagit. Autoarea este doctor in literatura germana si a studiat temeinic viata si opera reginei, scriind mai multe lucrari si carti despre ea. Cu toate acestea, stilul mi s-a parut greu de urmarit, pretios si neinteresant, amintindu-mi ades de “comentariile” pe care le citeam in generala. Nu stiu sigur cui se adreseaza acest volum, este greu de spus in conditiile in care stilul este atat de greoi dar parca totusi nu indeajuns de complex pentru a fi o lucrare academica.

carmen s

Asadar, am citit cartea mai mult in diagonala, sarind peste multe pasaje care pentru mine erau exagerate. Sau poate conflictul a fost de fapt intre asteptarile mele si ceea ce este de fapt aceasta carte. Dar cand titlul ei este atat de general – Carmen Sylva. Regina poeta – nu stiu cum ai putea sa te astepti la analiza pe text a poeziilor sale sau discutarea motivelor intalnite in poezia ei. Ma asteptam, e adevarat, la o carte biografica si nu am gasit-o. Nu stiu de ce, capitolele cartii nu par sa se potriveasca intre ele si de multe ori am recitit diverse pagini, in speranta ca am fost eu poate neatenta sau mi-au scapat anumite legaturi.

Nu sunt de lepadat insa, fotografiile din carte, pe care le-am admirat iar si iar. Fotografiile vechi au ceva aparte si sunt cu atat mai deosebite atunci cand reprezinta regi si regine.carmen sylva La fel si pasajele din operele reginei, precum si fragmente mai mici sau mai mari din memoriile si scrisorile ei. Cartea merita rasfoita si citita, macar pentru acestea. Poate ca totusi se asteapta de la cititor sa nu fie tocmai necunoscator in privinta reginei si sa-si doreasca alt gen de informatii despre ea si mai ales despre opera ei.

Oricum, cartea nu este lipsita de valoare, eu consider importanta orice carte care ne ajuta sa ne imbunatatim cunostintele istorice despre tara noastra.

La fel ca multe dintre femeile acelor vremuri – printese sau nu – regina a trecut printr-o multime de greutati. Ea pare sa-si fi dorit mereu o viata simpla, artistica, plina de frumos si nu a reusit intotdeauna sa o obtina, in parte din cauza indatoririlor de regina. Cu toate astea, ea a adoptat si a fost adoptata de aceasta tara in care a trait 49 de ani, i-a sustinut si incurajat cultura si obiceiurile, purtand mereu cu mandrie straiele traditionale romanesti si invatand limba romana foarte repede. Pentru aceste lucruri si multe altele, aceasta regina, atat de talentata, trebuie sa fie intotdeauna o mandrie pentru noi.

Cartea este acum 35 de lei, dar daca o urmariti prin librariile online, o veti gasi si la preturi mai bune.

Print Friendly

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.