Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite – Regina Maria a Romaniei

Nu mai tin minte daca v-am mai spus ca sunt fascinata de regalitate dar e posibil sa va fi dat seama totusi si singuri. Ceea ce nu stiti insa, este ca citesc cu egala placere si non-fictiune pe acest subiect. Privind in urma, imi dau seama ca am indragit mereu istoria, desi nu am fost pasionata. In scoala, era un chin sa retin ani de domnie, revolutii, nume dar povestile imi placeau si le memoram cu usurinta. Acum, pe masura ce trece timpul, istoria mi se pare din ce in ce mai importanta si mai interesanta. Si nu m-a lovit decat acum vreun an gandul si amintirea ca, bunicul meu, cel pe care l-am pierdut primul, a fost profesor de istorie. Am vazut, ca intr-un flashback, rafturile sale cu carti si mi-au trecut prin minte imagini cu el povestindu-mi diverse (desi nu imi amintesc si povestile). Din motive diverse, nu pot merge acum sa cotrobai in biblioteca lui, desi stiu ca asta l-ar face foarte mandru. Poate candva. Intre timp, citesc selectiv una -alta si ma minunez de cate lacune am si cate lucruri nu-mi mai amintesc. Ma rusinez ca nu stiu sau ca nu retin (nici acum nu reusesc sa-mi scriu in minte ani si date) dar citesc in continuare. Poate la un moment dat, s-or lipi si de mine toate lucrurile astea importante.

maria

Asa am ajuns sa citesc memoriile Reginei Maria. O mica parte din ele, ultima. Un volum scris cu greu si disparut pentru o mare perioada de timp din cauza problemelor aparute intre Regina si fiul sau Carol, Capitole tarzii din viata mea a fost descoperit in Arhivele Nationale ale Romaniei din Bucuresti de catre Diana Mandache. Astfel, la mai multe decenii de la publicare primelor trei volume de memorii, apare in limba romana si acest ultim volum, la editura All.

Cartea se refera in mare parte la viata Reginei Maria intre anii 1918 -1922. La sfarsitul marelui razboi, Regina este trimisa in vizite neoficiale la Paris si Londra pentru a pleda cauza Romaniei din pozitia sa privilegiata de ruda a familiilor regale europene si britanice. Ea se bucura de o mare popularitate pe oriunde merge, fiind foarte iubita si admirata de popor dar si de mintile stralucite si politicienii vremii care ii apreciau talentele diplomatice si se straduiau sa o aduca de partea lor. Regina are mereu in minte interesele Romaniei si simte o mare responsabilitate pentru aceasta tara. Cartea ne ofera o viziune diferita asupra contextului politic si social romanesc din acea perioada de dupa razboi, Regina inregistrand cu multe amanunte intalnirile ei oficiale sau neoficiale si avand in peramanenta in minte importanta misiunii sale.

In Introducere, se pot citi mai multe despre contextul aparitiei acestei carti dar si cate ceva despre Memoriile reginei Maria: Povestea vietii mele, cartea in trei volume despre care va ziceam mai devreme. Este un volum care mi-a placut mult, Regina fiind o buna observatoare si o scriitoare talentata, indiferent ca scrie despre politicienii vremii sau despre rochiile purtate la incoronare. Scrisul ei are o anumita delicatete si distinctie pe care nu o intalnesti in alta parte.

Cartea este 35 de lei pe site-ul editurii dar o gasiti la diverse reduceri din cand in cand. Oricum, merita citita daca va intereseaza subiectul. Apreciez initiativa editurii de a o publica desi mi-as fi dorit o editie mai frumoasa, mai eleganta, mai potrivita cu autorul si continutul cartii si in ton cu celelalte trei volume (chiar daca acelea au fost publicate de alta editura). Aceasta ar fi fost insa, mai inaccesibila financiar pentru multi dintre noi. E de laudat insa colectia inceputa de editura All – Coroana Romaniei. Sper sa ii adauge mereu titluri noi pe care le voi citi cu interes.

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite – Regina Maria a Romaniei

 1. E van F on January 15, 2015 at 7:00 pm said:

  Nu vreau sa te bombardez cu tot felul de comentarii, dar mi-am propus de mai multa vreme sa iti cercetez site-ul, iar problemele de aritmetica pe care mi le ridica fiecare comentariu sunt de-a dreptul delectabile.
  Si eu sunt regalista pana in maduva oaselor, nu cred ca e ceva care sa imi starneasca un respect mai mare, dar, din pacate, Regina Maria mi s-a parut intotdeauna in memorii teatrala, falsa, chiar deplasat de inautentica pe alocuri. Iar Capitolele nu sunt o exceptie.
  Asta poate pentru ca i-am pastrat imaginea pe care i-o zugraveste Buchman in memorii – Patru decenii in slujba Casei Regale. Iti recomand cartea cu draga inima. E cu totul altfel decat cele care apar acum despre Casa regala pentru simplul fapt ca el i-a fost apropiat lui Carol al II lea, despre care vorbeste destul de frumos, nu ca toate celelalte… La fel si Regele Playboy mi-a lasat impresia ca nu era chiar un scelerat sau doar un nebun care si-a persecutat sotia.

  • Diana Borca on January 15, 2015 at 9:17 pm said:

   Nu ma bombardezi! Ma bucur mult de comentarii! Chiar te rog sa scrii oricand simti ca ai ceva de spus si sper ca nu te supara prea tare aritmetica. Primeam mult spam si nu am cum sa il evit altfel.
   Nu am citit destul despre sau din scrierile Reginei Maria ca sa fac comparatie asa ca iti multumesc pentru recomandare. Am la rand spre lectura si Povestea vietii mele, cele trei volume. Poate ca dupa aia voi avea o idee mai clara despre ce zici tu. Pana acum nu mi s-a parut.
   P.s. Iti recomand Amintiri de Zoe Camarasescu. Cred ca o sa-ti placa.

   • Am apucat sa o citesc. E minunata. E in top 5 carti de memorii si nu cred ca e una mai eleganta si mai expresiva pentru perioada regalista.
    Multumesc mult pentru recomandare, mi-ai amintit sa o mai frunzaresc din cand in cand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.