O vara fara barbati – Siri Hustvedt

Titlu original: The Summer Without Men (2006)

De cumparat in limba romana: 18 lei de la Libris

De cumparat in limba engleza: 8 euro

In ciuda titlului, cartea este exact despre barbati sau mai degraba despre felul in care personajul principal, o femeie despartita de sot dupa 30 de ani de convietuire, incearca sa-si depaseasca durerea si revolta si sa se obisnuiasca fara el. Si face acest lucru vorbind in permanenta despre el, pomenindu-l in orice ocazie, amintindu-si detalii din viata lor impreuna. Printre randuri, se intelege perfect starea de spirit a femeii parasite, disperarea, tristetea si uneori furia. Mi s-a parut interesanta abordarea acestui subiect – durerea despartirii atunci cand unul inca iubeste dar celalalt nu. Probabil ca se scrie enorm despre femei parasite dar romanul acesta este destul de deosebit de obisnuitele povesti in care eroina fie victimizeaza insuportabil fie se transforma total si lasa trecutul in urma. Mia nu face decat sa sufere. Trairile ei sunt descrise atat de simplu si la obiect incat simti exact prin ce trece – inclusiv episoadele de paranoia/nebunie, disperare, furie. Se retrage intr-un oras micut, in care locuieste impreuna cu mama ei; isi gaseste o ocupatie predand poezie unor adolescente si isi petrece timpul liber cu prietenele foarte batrane ale mamei. Personajele cartii (aproape toate femei) sunt parca reprezentari ale unei varste care ii aminteste Miei de propriile experiente si etape prin care a trecut. Isi revine incet incet, si tocmai atunci, sotul se desparte de tipa cu pentru care o parasise si desigur, se caieste. Povestea este asadar una destul de banala (dupa cum recunoaste si eroina) dar Siri Hustvedt are un punct de vedere diferit care o face totusi un pic altfel si, desi am avut tentativa sa o abandonez la inceput, am terminat-o de curiozitate.

coperta siri hustvedtM-am tot gandit la cartea aceasta si la cat de diferita a fost fata de asteptarile pe care le aveam. Am gasit in ea aceeasi complexitate din What I loved dar intr-un mod cu totul diferit si mai haotic. Probabil ca starea emotionala a Miei este cea care dirijeaza povestea si o face sa para atat de alandala. Intr-un fel Mia seamana bine cu unele dintre personajele din What I loved – isteria, nebunia la femei sunt teme pe care autoarea le-a abordat si acolo. Chiar si tema mortii este abordata lejer aici, Hustvedt scriind fara eforturi prea mari despre batranele de la centrul unde locuieste mama Miei, ciudateniile lor si uneori mortile lor. Asadar, desi maruntel, romanul include un numar de chestii interesante – meditatii filosofice, idei despre cartile lui Jane Austen, cate ceva despre cum se scriu poeziile, un pic de umor si de sarcasm rupand din cand in cand firul serios al povestii. La o prima vedere, personajele sunt destul de simple dar privind indeaproape, descoperi totusi lucruri inedite cum este o batrana care croseteaza si brodeaza scene erotice sau monstrii in captuseala unor obiecte banale (pe care autoarea le descrie minutios – talent pe care il descoperisem si in descrierile tablourilor din What I loved).

Raman asadar intersata de aceasta scriitoare, ale carei carti sunt atat de inedite – simple si totusi complicate. La recomandarea unei prietene am urmarit pe YouTube cateva interviuri cu ea, ceea ce mi-a atras si mai mult interesul – Siri Hustvedt a studiat tot felul de domenii, lucru care de altfel se simte si in cartile ei de fictiune. A scris si non fictiune dar nu este disponibila la noi din cate stiu eu. O vara fara barbati a fost tradusa la Polirom impreuna cu inca o carte a acestei autoare, sper sa mai traduca si altele. Pana una alta, multumirile mele merg catre libraria online care mi-a mijlocit intalnirea cu aceasta carte. 🙂

Print Friendly

Related posts:

4 Thoughts on “O vara fara barbati – Siri Hustvedt

  1. Pe mine fix meditatiile alea filozofice m-au terminat la cap. Parca incerca, nu stiu cum, sa epateze prin ele si trimiteri la tot felul de filozofi si intelectuali. Bravo tie ca ai terminat-o, eu n-am reusit, desi m-am straduit, promit! -:)
    P.S. Dar mi-a placut mult cercul de prietene al mamei ei, foarte misto babutele.

  2. Pingback: Prin blogosfera literara (9 – 15 iunie 2014) | Recenzii filme si carti

  3. Pingback: “O vara fara barbati” – Siri Hustvelt | fructitza

  4. Rudolph Aspirant on July 23, 2014 at 7:21 am said:

    @rosu vertical: am remarcat fara sa vreau, desi e o impresie deosebit de superficiala si realmente ignoranta, ca intelectualizarea pare a fi o defensa mai des intalnita in cadrul culturii norvegiene decat, de ex rationalizarea in cadrul celei de lb engleza si denial-ul din cadrul celei de lb romana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.