Hollow City – Ransom Riggs

Au trecut aproape doi ani de cand va povesteam despre prima carte a acestui scriitor – Ransom Riggs. Va spuneam atunci cat de mult mi-a placut Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (tradusa acum si la noi cu titlul Miss Peregrine). Este o poveste fantastica despre niste copii cu insusiri deosebite si lumea in care traiesc ei.

hollow city

Titlu original: Hollow City

Traducere in limba romana: inca nu

De cumparat in limba engleza: 15 euro sau 88 lei daca preferati sa comandati din tara.

Acest al doilea volum, care cred ca nu are inca traducere, este continuarea povestii de mai sus si a doua parte din ceea ce pare a fi o serie mai lunga (sau cel putin o trilogie). La fel ca si primul volum, este presarat cu fotografii vechi care ilustreaza destul de fidel personajele din poveste. Spre deosebire de prima carte, se pare ca in acest caz fotografiile au fost adaugate ulterior, ceea ce mi se pare mult mai greu decat sa scrii o poveste dupa niste fotografii. Oricum, si acest al doilea volum este o reusita, cea mai faina poveste citita de mine de la Harry Potter incoace si una care ar merita acelasi succes.

Asadar, am facut cunostinta in primul volum cu niste copii ciudati cu tot felul de insusiri speciale, caraghioase sau chiar infricosatoare. In acest al doilea volum apucam sa-i cunoastem mult mai bine pe cativa dintre ei, cei care impreuna cu Jacob (baiatul care in prima carte descopera ca este si el special) vor pleca intr-o aventura neasteptata pentru a-si salva indrumatoarea. Aici autorul inventeaza termeni si fiinte asa ca imi e greu sa va explic exact despre ce este vorba. Cert e ca e putin probabil sa nu fiti prinsi in povestea acestor copii (care de fapt nu sunt copii decat cu trupul) care incearca sa-si salveze normalitatea, asa cum o stiu ei.

01RIGGS-1-articleLarge

Cartea are un pas usor diferit de prima, in mare parte a timpului copiii sunt pe drum, in asteptare sau discuta. La inceput pleaca intr-o cautare aparent imposibila dupa un ajutor pentru indrumatoarea lor care este acum transformata in pasare. Evident ca timpul le este limitat asa ca se cam grabesc. Pe drum, intalnesc si alte fiinte speciale ca ei – animale de data aceasta – care ii ajuta sa gaseasca drumul cel bun. Tot pe drum, vedem ca fiecare copil gaseste o intrebuintare utila pentru talentul (ciudatenia) lui. Astfel, fiecare ii este util grupului si legaturile dintre ei evolueaza.  Au ocazia sa cunoasca si pe altii ca ei, care nu au crescut sub protectia unei indrumatoare si diferenta ii uimeste si descumpaneste. Ajunsi prin ceea ce pare a fi o inlantuire de minuni, la destinatie, lucrurile se precipita si iau o noua intorsatura dramatica. Cam pe-aici mi-am dat seama ca nu voi afla sfarsitul acestei povesti nici in aceasta carte. Nu sunt sigura ca m-am bucurat prea tare…imi place sa am disponibile sfarsiturile povestilor dar cum urmatorul volum nu este inca scris mai am de asteptat.

In orice caz, povestea este palpitanta si aduce acel suflu nou care ne place atat de mult intr-un fantasy. Data trecuta spuneam ca romanul se apropie mult de realismul magic. Citind despre acest volum ca ar face parte (la fel ca si primul) din categoria young adult, nu pot sa nu-mi intaresc parerea si sa sustin in continuare ca este vorba despre un nou tip de realism magic.

Ce sa va mai zic, o carte foarte simpatica care va poate tine de urat sau de frumos cand faceti o pauza de la lecturile mai serioase. 🙂 Daca nu cititi in engleza, poate-i dati o sansa traducerii primului volum (Miss Peregrine) si-mi spuneti si mie cum suna in limba romana. Eu imi propun oricum sa le cumpar pe amandoua cat de curand pentru ca e mare pacat de fotografiile acelea. Cartea merita citita cu ele sub ochi, experienta pe care telefonul sau un ereader nu v-o poate oferi in intregime.

hollow-city-poster

 

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Hollow City – Ransom Riggs

  1. larisa on March 2, 2014 at 2:35 pm said:

    Par interesante. Chiar simt nevoia sa mai citesc o poveste draguta ca Harry Potter, dar dupa experienta traducerii ordinare a acesteia, nu as ezita sa aleg varianta in engleza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.