Adevarul despre cazul Harry Quebert – Joel Dicker

 

Aceasta este una dintre cartile despre care nu aveam habar inainte sa o primesc cadou dar m-am apucat totusi de ea fara nici un fel de asteptari. La o scurta cautare pe google, am vazut ca Iulia si Simona au citit-o asa ca mi-am zis ca nu poate fi chiar atat de rea. Si cand m-am apucat, nu am mai reusit sa o las din mana pana la finalul celor 640 de pagini. Si dupa ce am terminat-o, am observat cu uimire ca Joel Dicker este cu un an mai mic decat mine si m-am bucurat…cine stie de ce. 🙂

In orice caz, Adevarul despre cazul Harry Quebert este un simplu roman politist, interesant si antrenant care reuseste sa te tina in suspans pana la sfarsit. De fapt, de fiecare data cand ai impresia ca ai descoperit criminalul, situatia se rastoarna din nou. Poate ca intr-o oarecare masura, istorisirea mortii tinerei Nola Kellergan este cam fortata. Nola (al carui nume aduce aminte prea insistent de Lola -Lolita) dispare in circumstante dubioase la varsta de 15 ani. Mai batranul ei amant si scriitor renumit este acuzat de moartea ei dar numai dupa 30 de ani cand se gaseste intr-un final cadavrul. In imagine apare acum un al doilea scriitor, Marcus Goldman, prieten cu primul care isi face o misiune personala din salvarea lui Harry Quebert de la pedeapsa cu moartea. Primele trei sferturi din carte sunt ocupate de tot felul de investigatii si povesti ale lui Marcus care nu-i un tip prea stralucit si nici un personaj prea interesant. Cam toate personajele sunt de fapt destul de fade si previzibile. Apoi, spre sfarsit, incep sa apara din ce in ce mai multe schimbari si rasturnari de situatie si ajungi intr-un punct in care nu mai poti renunta la lectura pentru ca deja toate s-au dat peste cap. Am simtit o diferenta destul de mare intre scriitura lina si calma de la inceput si ritmul alert si oarecum haotic de la sfarsit. E ca si cum scriitorul si-ar fi dat seama dintr-o data ca trebuie sa scape cumva cartea din ghearele previzibilului si incepe sa testeze toate finalurile posibile pentru aceasta poveste. Si nu spun asta ca pe o lauda ci din contra.

Astfel, desi m-am bucurat de lectura pentru ca m-a rupt putin de cotidian, acum ca ma gandesc mai bine, subiectul si prezentarea mi s-au parut destul de slabe si rasturnarile fortate de situatie i-au afectat naturaletea. harryNu sunt sigura ca exprim prea bine ceea ce vreau sa spun…dar consider ca un roman politist trebuie sa “curga”, sa treci prin poveste fara sa simti dificultatile sau nesigurantele autorului, lectura sa nu fie un proces mecanic pe care sa-l studiezi si sa-l judeci din afara ci sa te implice si sa te afecteze. Ei bine…nu s-a intamplat acum dar este posibil sa fie si din cauza traducerii (mereu traducerea) care m-a deranjat de cateva ori.

Ce mi-a placut insa la roman au fost sfaturile despre scris de la inceputul fiecarui capitol. Sunt sfaturi pe care le da scriitorul personaj prietenului sau. Iulia a transcris cateva din ele, nu o mai fac si eu.

Cartea a aparut la editura Trei in aceeasi colectie cu Inainte sa adorm si Camera – doua dintre cele mai faine romane citite de mine. N-as putea sa spun ca merita cei 46 de lei dar daca o prindeti la reducere…cine stie, s-ar putea sa va placa totusi.

 

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Adevarul despre cazul Harry Quebert – Joel Dicker

  1. se pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda:) am citit cartea, mi-a placut si m-a tinut prinsa atunci, dar n-as mai reciti-o. ai spus la un moment dat ca nu te exprimi bine, dar eu am inteles exact ce-ai vrut sa spui:)

  2. Desi este destul de usurica, cred ca pentru o vacanta este cartea potrivita!
    Mi-a placut ca personajele ti se dezvaluie treptat, iti faci o parere despre ele si apoi ti-o schimbi (de ex pe Nola pe care o credeam o sfanta la inceput..).
    Nu mi-au placut bucatile siropoase (scrisorile, apelativele…).
    Sunt si eu de acord cu voi: m-am simtit bine citind-o, dar nu se numara printre cartile pe care vreau sa le recitesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.