Amy Tan – The Opposite of Fate

The Opposite of Fate: Memories of a Writing Life

Nici nu mai stiu pe unde am gasit aceasta carte (in format audiobook am avut-o eu) dar uitasem complet de ea si cand am ascultat-o in sfarsit, mi-a placut la nebunie. Nici nu era de mirare de fapt, pentru ca-mi place mult Amy Tan dar atunci cand am luat-o nu mi-am dat seama ca este vorba de o carte de memorii. Si fiind audiobook, nu am avut ce coperta sa studiez, doar am pus-o pe ipod si m-am apucat de spalat vase. 😛 Am realizat imediat ca e vorba de memorii si m-am bucurat foarte mult, cu atat mai mult cu cat erau citite chiar de autoare.

De-a lungul intregii carti m-am simtit ca si cum as fi iesit la cafea cu scriitoarea care s-a gandit sa-mi si povesteasca una alta despre viata ei dar mai ales despre cartile ei. Fiindca am si citit o buna parte din ele, mi s-a parut extraordinar sa aflu cum s-au nascut, de unde au venit ideile si cum a transformat Amy Tan realitatea in fictiune. Sunt fascinata de ea, mi se pare exceptional de talentata si sper sa aiba un izvor nesfarsit de povesti pe care sa le scrie mult timp de acum incolo. Cartea m-a facut chiar sa-mi doresc sa recitesc toate cartile ei, sa gasesc detaliile care mi-au scapat data trecuta. Pe langa asta, Amy Tan are un stil foarte placut, printre randuri gasesti o persoana vesela si relaxata in ciuda diverselor greutati prin care a trecut. Eseurile din carte sunt scrise pe parcursul a 10 ani deci tonul difera usor de la unul la altul, unele subiecte sunt mai usurele, altele sunt povesti greu de spus dar impresionante(moartea violenta a unui prieten, ceea ce pare a fi blestemul tumorilor pe creier in familia ei). Cea mai frumoasa parte este cea in care povesteste cat de grea este integrarea in societatea a unei persoane cu origini chinezesti(mama ei), care vorbeste limba engleza cu accent ciudat si nu foarte bine ceea ce o afecteaza permanent. Mama scriitoarei este tratata mereu rau, ca un copil, sau ca si cum ar fi o prostanaca – ceea ce nu e cazul.

Cartea ii da ocazia autoarei sa-si exprime unele nemultumiri referitoare la felul in care este perceputa – o face cu amuzament dar subiectul este pentru ea de o mare importanta. Isi doreste sa fie citita si numita scriitoare americana fara eternele categorisiri in scriitoare de culoare sau alte denumiri inventate cu entuziasm de critica literara americana si asta mi-a placut mult la ea – faptul ca nu profita de statutul ei aparte in literatura asa cum o fac altii.

Cartea nu este tradusa in limba romana dar o gasiti pe Bookdepository cu 10 euro.

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “Amy Tan – The Opposite of Fate

  1. Camelia on June 19, 2014 at 10:51 pm said:

    Sunt total de acord, e una din cele mai captivante cărți autobiografice pe care le-am citit. Amy Tan are un talent unic de a povesti dramele cu mult umor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.