Yoko Ogawa – The Housekeeper and the Professor

Unele carti sunt atat de frumoase incat atunci cand vine vremea sa vorbesc despre ele nu-mi gasesc cuvintele si nu-mi vine decat sa zambesc. Mi se intampla destul de des in cazul autorilor japonezi asa ca merita toate laudele si recomandarile.

ogawa

Din pacate nici acest roman nu a fost tradus la noi inca si este chiar o mare pierdere. The Housekeeper and the Professor este de o sensibilitate deosebita iar Yoko Ogawa se dezvaluie ca o scriitoare extraordinara. Personajul principal al romanului sufera de un tip rar de amnezie din cauza careia memoria sa nu poate pastra decat 80 de minute de amintiri. La fiecare 80 minute memoria lui se reseteaza si totul ii devine necunoscut din nou. Viata lui s-a oprit in urma cu multi ani si supravietuieste intr-o casuta din curtea cumnatei sale, inconjurat de biletele care sa-i aminteasca mereu de problema sa. Fiind profesor de matematica, acesta este pasionat de numere care devin si punctul lui de comfort. Atunci cand in casa lui se angajeaza o femeie sa ii faca mancare si curatenie, interactiunea lui cu aceasta se rezuma intotdeauna la numere. Iar femeia, desi needucata si de altfel neinteresata de matematica, este fascinata de profesor si de felul in care acesta gaseste puncte comune intre el si oameni, prin intermediul numerelor. In fiecare zi, femeia trebuie sa-i aminteasca cine este si ce cauta la el in casa si in fiecare zi profesorul gaseste lucruri fascinante de spus despre diverse numere care apar in conversatie (numarul de la pantofi, data de  nastere). Profesorul se ataseaza de baiatul acestei femei si se straduieste din rasputeri sa-l tina minte (ceea ce evident nu-i reuseste). Ramane insa mereu intre ei o tandrete si grija foarte emotionante.

Cartea mi-a amintit putin de Singuratatea numerelor prime (pe care am iubit-o) prin faptul ca imi dezvaluia mereu lucruri interesante despre numere. Acesta insa este un roman fascinant prin simplitate. Nu poti spune ca se intampla mare lucru in cele 180 de pagini ale sale dar in acelasi timp lectura iti lasa o impresie deosebita. E neasteptat ce a putut sa iasa dintr-o carte despre numere sau care include atat de multe teorii matematice si atat de putina actiune. Intre cele trei personaje pare sa se dezvolte o prietenie frumoasa pe care vrei sa o crezi in cidua faptului ca ratiunea nu te lasa. Poate ca e putin probabil ca un profesor cu probleme atat de grave de memorie sa reuseasca sa mentina o astfel de amicitie cu o femeie tanara si copilul ei de zece ani dar pe intreg parcursul cartii iti doresti foarte mult sa se intample chiar asta.

Un roman atat de simplu si totusi atat de frumos, pe care il recomand cu drag si despre care cred ca este cel mai fain roman citit de mine anul asta.

Intre timp, am mai citit de acelasi autor – Hotel Iris si The Diving Pool – ambele de o frumusete stranie si neasteptata.

The Diving Pool include trei nuvele fascinante in care personajele se descopera pe sine mereu intr-o alta lumina decat s-ar fi asteptat. O adolescenta care traieste intr-un orfelinat se indragosteste de fratele ei vitreg si in disprearea ei de a-i atrage atentia se transforma intr-o mica tortionara pentru una dintre fetitele din casa. Intr-o alta nuvela, o femeie inregistreaza cu meticulozitate dubioasa toate detaliile sarcinii surorii ei, o sarcina despre care nu stim sigur daca intradevar exista sau nu.

Hotel Iris ne infatiseaza tot o poveste ciudata despre iubirea sado-masochista dintre o fata si un barbat mai in varsta. Ogawa isi dezvaluie si aici talentul, creand un personaj complex care este in stare si de iubire dar si de cruzimi neasteptate.

Toate povestile acestei autoare m-au fascinat si incantat si voi cauta cu siguranta sa citesc si alte carti scrise de ea. Inca o data mi se dovedeste ca eu si autorii japonezi ne intelegem de minune. 🙂

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Yoko Ogawa – The Housekeeper and the Professor

  1. ce recomandari faine…o sa le caut si eu…pe mine primul roman m-a dus cu gandul la Before I Go To Sleep..

  2. Pingback: Reading Challenge si cele mai bune carti din 2013 » Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.