Caietul Mayei – Isabel Allende

Titlu original: El cuaderno de Maya (2011)

De cumparat in limba romana: 27 lei (Libris – cu transport gratuit)

De cumparat in limba engleza: aprox 13 euro

Majoritatea cartilor pe care le citesc mi le doresc de mult timp sau au stat mult in lista mea de asteptare. Sunt autori insa pentru care dau totul la o parte si le citesc cartile fara ezitare de cum imi pica in mana. Isabel Allende fiind poate scriitoarea pe care o iubesc cel mai mult, nici aveam cum sa procedez altfel chiar daca in trecut am fost si dezamagita de una dintre cartile ei.

Caietul Mayei este ultima carte publicata de ea si daca as fi citit-o fara sa-i stiu autorul nu as fi ghicit niciodata ca este scrisa de Isabel Allende. Nu am gasit in ea nimic din ceea ce asteptam ceea ce nu inseamna insa ca nu mi-a placut. Mi-a fost ciuda insa pe autoare…ca nu-mi ofera ceea ce caut eu la ea, ca nu regasesc motivele pe care le stiam ale ei si stilul de care m-am indragostit. Dar suntem cu totii intr-o continua schimbare si inspiratia nu este tocmai o insusire previzibila asa ca pe la jumatatea cartii mi-am propus sa nu o mai judec atat de aspru.

Maya este o tanara care creste fericita in caminul bunicilor dar care nu se poate lepada de tristetea abandonului – ambii parinti lasand-o in grija bunicilor paterni inca de la nastere. Si iata ca in mediul actual – plin de tentatii negative si influente nefericite – bunicii nu reusesc sa o protejeze de unele dintre cele mai grave dependente care o arunca desigur intr-o lume violenta si aspra. Pe tot parcursul cartii Maya m-a frustrat si suparat. Toate rebeliunile ei stupide, toate actiunile si gandurile ei destructive au fost foarte enervante dar am realizat ulterior ca in conditiile in care toate relele i se intampla in perioada adolescentei, nici nu e de mirare ca reactioneaza la ele in acel fel. Stim prea bine cat de grea este adolescenta si prin ce ravagii hormonale trec unii copii asa ca intr-un fel, am reusit sa o inteleg si iert pe Maya.

caietul mayei

Dar personajele care mi-au placut cu adevarat au fost celelalte – cele care-mi aminteau de celelalte carti ale Isabelei Allende – bunica Nini si locuitorii micului sat Chiloe. Lumea pe care o cautam cu atata indarjire in romanele Isabelei Allende se zareste doar putin pe aceasta insula din Chile unde lumea este inca ghidata de supersitii si magie. Maya invata sa vada lumea intr-o cu totul alta lumina (lucru usor neverosimil avand in vedere istoricul ei) si se indragosteste de lumea mica de aici (ceea ce din nou…e putin probabil pt o fata de 20 ani). Pana si povestea ei de asa-zisa dragoste cu un calator intamplator este previzibila si melodramatica. Desi departe de lumea realismului magic cu care m-am obisnuit, pe insula sunt totusi posibile cateva elemente aproape fantastice (un grup de “vrajitorare” si o fantoma). Per total insa, romanul mi-a lasat impresia unei povesti cam fortate, autoarea incearca un realism care nu i se potriveste sau pe care nu pare sa-l stapaneasca prea bine. Desi am citit romanul cu sufletul la gura pentru ca povestea te prinde si e interesanta, judecandu-l acum dupa ceva timp imi pare destul de slab fata de alte romane ale ei si asta ma cam intristeaza.

 

Print Friendly

Related posts:

5 Thoughts on “Caietul Mayei – Isabel Allende

  1. tocmai am terminat-o si eu dar mie mi-a placut. recunosc ca-i lipseste ceva din magia cu care ma obisnuise Allende, dar tema abordata de ea (adolescenta cu droguri si bautura) poate ca se preta mai putin la stilul ei. oricum, am citit-o pe nerasuflate si m-a cucerit….

    • Diana Borca on July 15, 2013 at 12:52 pm said:

      Nu mi-a displacut complet doar ca au fost prea mari asteptarile si asta rezulta intotdeauna in dezamagire. 🙂

  2. Sunt din ce in ce mai curioasa in privinta acestui roman. Are critici, dar pe de alta parte te tine cu sufletul la gura povestea interesanta..
    Abia astept sa ajung si eu la ea! 🙂

  3. Este a doua data in saptamana asta cand citesc despre cartea asta, am pus-o pe lista poate dau de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.