Dai Sijie – Balzac si Micuta Croitoreasa chineza

Traducere in limba romana: la Polirom

De cumparat in limba romana: 15 lei

De cumparat in limba engleza: 8.26 euro

Cu ocazia unei scapari recente, am reusit sa fac o mica gaura in buget, achizitionandu-mi cateva carti din colectia Top 10 de la Polirom care, dupa ce ca sunt ieftine, erau acum si la reducere. nu tin minte daca v-am mai zis, dar imi place foarte mult aceasta colectie pentru ca are titluri bune, la un pret mic, fara greseli de tipar sau editari proaste si chiar daca nu au cele mai inspirate coperti, aspectul general este unul simplu si cartile sunt numai bune de plimbat dupa tine prin geanta.

Una dintre cartile din achizitia recenta este si aceasta poveste chinezeasca (am se pare o fascinatie in ultimul timp pentru all things Chinese). Subiectul si stilul micului roman mi-a amintit de Lisa See si poate si acest lucru a contat atunci cand am citit-o pe nerasuflate si am catalogat-o rapid ca fiind o carte faina. Balzac si Micuta Croitoreasa chineza este un roman care vorbeste despre dragostea pentru carti si importanta culturii in viata unui adolescent, intr-un ambient diferit – acela al Chinei comuniste in care orice urma de cultura este interzisa.

La inceputul perioadei comuniste in China, tinerii sunt trimiti la reeducare in satele chineze. Dintre acestia, cei doi protagonisti ai romanului au norocul sa descopere o sursa de lecturi interzise pe care cu greu si le procura. Aceste lecturi(Balzac, Dickens, Rolland) ii schimba, ii lumineaza, ii reeduca asa cum nu era de fapt intentia initiala a celor care i-au trimis acolo. Este un fel de revolta involuntara a personajelor impotriva destinului. Placerea cu care acesti trei prieteni se cufunda in lectura si felul in care fiecare se schimba fac deliciul acestui roman scurt si care se citeste pe nerasuflate. Multe dintre scene sunt amuzante, in stilul trist al tuturor scenelor care amintesc de o istorie nu prea indepartata.

Autorul are acel talent care te tine lipit de paginile cartii pana la sfarsit fara nici o clipa de plictiseala sau dezinteres. Este un roman tare fain, carate te face sa apreciezi ca ai la dispozitie o gama intreaga de carti si librarii cu optiuni nesfarsite.

Print Friendly

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.