Eleanor Roosevelt – You Learn By Living

In general nu ma atrag si nu apreciez cartile de self-help; chiar le-am ironizat de multe ori. Nu am rabdare sa le citesc si mi se pare niste platitudini inutile. Si iata ca am dat intr-o zi peste aceasta carte si am fost atat de curioasa incat am comandat-o imediat. Si cand m-am apucat sa o citesc, am devorat-o si mi-a placut nespus. Ar fi insa nedrept sa-i pun aceasta eticheta de self-help pentru ca mi s-a parut mult mai mult de atat.

Stim cu totii (sau asa sper) cine este Eleanor Roosevelt si cat de importanta a fost ea in istoria Americii si a drepturilor omului, ceea ce nu stiam eu insa este ca a scris nenumarate carti. Aceasta You Learn By Living peste care va spuneam ca am dat intamplator este o carte publicata in 1960 si din pacate netradusa in limba romana.

Cartea este un ghid simplu catre o viata traita cu bun simt, placere pentru lucruri simple, hotarare si implicare in viata comunitatii. Sunt valori tipice americane dar care se adapteaza cu usurinta vietii oricarui om. Sunt idei simple care te ghideaza catre ce si cum ar trebui sa faci pentru a trai o viata mai frumoasa si pentru a te simti implinit (lucruri care ne lipsesc cu siguranta in viteza noastra de a acumula mult si a termina repede).

Prima dintre aceste idei, preferata mea si capitolul care m-a convins ca voi citi toata cartea este “Learning to learn” care subliniaza cat de important este nu numai sa inveti mereu ceva nou dar si felul in care inveti, in care asimilezi informatia.

What counts, in the long run, is not what you read; it is what you sift through your own mind; it is the ideas and impressions that are aroused in you by your reading. It is the ideas stirred in your own mind, the ideas which are the reflection of your own thinking, which make you an interresting person.

hr18E.R. mai vorbeste si despre frica, maturizare, responsabilitati, adaptare si multe alte lucruri importante printre care si cateva idei despre cum sa cresti un adult responsabil fara sa-i infranezi individualitatea. Eleanor Roosevelt a scris poate cele mai de bun simt sfaturi despre cresterea copiilor pe care le-am citit vreodata. Chiar si pentru cineva care nu are copii, ideile iti atrag atentia si nu poti sa nu te gandesti “asa da”! Cartea este net superioara tuturor prostiilor de self help pe care le-am mai rasfoit eu, astfel incat mi-e si rusine sa o pun in aceeasi categorie cu ele.

Stiu ca nu va place sa cititi citate asa  ca nu umplu pagina de toate cele pe care eu mi le-am notat si la care revin mereu de cand am terminat cartea. Dar va recomand sa aruncati un ochi macar pe pagina de Goodreads pentru a va face o idee despre gandurile aceste mari femei. Vreau sa inchei totusi cu un citat (pe care probabil l-ati mai auzit dar ca si mine, nu stiati ca este al ei):

Nothing has ever been achieved by the person who says ‘It can’t be done.”

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Eleanor Roosevelt – You Learn By Living

  1. si eu am avut aceeasi retinere fata de cartile de acest gen..pana de curand cand am citit vreo doua destul de faine si chiar am avut ce invata din ele. cred ca e important si in ce moment al vietii le citesti..eu una chiar aveam nevoie de HELP:D

  2. Pingback: Se poate | Tara mea inventata

  3. Pingback: Link-uri faine [mai 2013] | FainzineFainzine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.