Middlesex – Jeffrey Eugenides

Titlu original: Middlesex (2002)

Traducere in limba romana: la editura Polirom

De cumparat in limba romana: aici la 32 lei.

De cumparat in limba engleza: aici la 6.89 euro.

De cumparat pentru Kindle: aici la 10 dolari.

Audiobook-ul in limba engleza este 40 dolari dar daca va place sa ascultati carti Audible are un sistem de abonamente care includ si multe reduceri (cartea aceasta de exemplu se poate lua cu 7 dolari daca ai abonament la ei).

Dupa ce am citit Intriga matrimoniala am ramas oarecum intrigata de acest autor, Jeffrey Eugenides si desi nu eram hotarata sa mai citesc si altceva, am facut-o totusi la recomandarea unei prietene. De fapt, am reusit sa gasesc un audiobook al acestei carti Middlesex si am ascultat-o cu mare interes. Stiti deja ca imi plac mult cartile audio si ascult cu drag de fiecare data cand gasesc ceva interesant si bine citit. Din fericire, Middlesex e citita de o voce foarte buna si nu e greu sa o urmaresti. Indraznesc sa zic ca a fost mai usor de ascultat decat ar fi fost de citit incat se pare ca J. Eugenides are o pasiune pentru divagat si adesea te imbarliga in tot felul de povesti de nu mai stii cine e cine.

Povestea din Middlesex este destul de complicata desi porneste de la un fapt neobisnuit e adevarat, dar simplu. Intr-o familie cu origini grecesti se naste un copil hermafrodit. Din diverse motive, problema nu este observata pana la varsta de 14 ani cand viata lor ia brusc o intorsatura ciudata. Dar de fapt, aceasta poveste este doar un punct in jurul caruia se invart o multitudine de alte povesti, care mai de care mai interesante. Majoritatea membrilor familiei acestui copil (si credeti-ma sunt multi) au propriul lor moment de glorie in roman. Autorul ii ia pe fiecare si ii intoarce pe toate partile – de la descriere fizica si pana la emotii, sentimente, parinti, bunici si relatii cu ceilalti. Personajul principal al romanului este de fapt intreaga familie si fiecare detaliu, fiecare farama de informatie nu face decat sa aduca aceasta familie si povestea ei atat de aproape de realitate incat ai impresia ca citesti memoriile cuiva. Trei generatii ale unei familii americane cu origini grecesti isi dezvaluie povestea printre paginile acestui roman.

Cartea este atat de complexa si plina de informatii, aluzii,  referiri la istorie, mitologie, arta si chiar unele aspecte din medicina incat e foarte greu de vorbit despre ea. Fiecare aspect este bine impletit in poveste astfel incat toate se leaga si totul pare absolut necesar pentru forma finala a romanului. Autorul a folosit o metoda foarte ingenioasa de a lega de realitate o situatie imaginara – unele nume, ocupatii, detalii diverse inserate in text fac parte din viata reala a autorului. Punctul de vedere oscileaza intre omniscienta si persoana a treia, intre amuzament si seriozitate, intre roman istoric, memorii, poveste romantica sau tragedie. Este un roman atat de complex incat cu greu poti spune ca ii lipseste ceva.

Autorului i-a luat 9 (noua) ani sa termine acest roman enorm si pe buna dreptate caci nici nu stiu cum altfel ar fi putut rezulta o asemenea carte. Cand citesc astfel de opere ma umplu de respect si admiratie pentru acesti oameni incredibili care sunt in stare sa isi redea atat de bine imaginatia, sa o faca atat de interesanta si usor de vizualizat de catre cititor. Sunt unele carti pe care le citesc de parca le-as vedea filmele – actiunea mi se desfasoara inaintea ochilor la fel de clar cum ar fi daca as vedea-o la televizor si cred ca nu-i usor sa faci asta. Mi-ar placea la nebunie sa discut acest roman intr-un cerc de lectura sau asa ceva…sunt atat de multe de spus despre el, atatea teme, atatea idei, atatea ganduri pe care ti le provoaca incat e pacat sa ramana undeva intr-un colt al memoriei la care nu voi mai ajunge niciodata.

Cine stie insa, daca voi apuca vreodata sa fac asa ceva. Pana atunci, sper ca v-am trezit interesul pentru acest roman.

Print Friendly

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.