Maya Angelou

Acum ceva timp (nici nu mai stiu cat) am descoperit o poezie superba pe care o port in gand parca tot timpul si din cand in cand imi amintesc de ea cu drag si o recitesc si re-recit in minte. Cand eram in liceu citeam foarte multe poezii. Acum se intampla mai rar…din motive neintelese de mine, poezia nu ma mai atrage. Un volum de poezie pe care nu-l cunosc ma intimideaza. Am inceput sa cred ca exista un timp anume pentru poezie si in mare parte, timpul acela a trecut pentru mine.

Si totusi, ma indragostesc din cand in cand de unii autori si ma scufund in poeziile lor cu emotie si dorinta. Asa mi s-a intamplat si cu Maya Angelou. Am intalnit-o datorita poeziei Phenomenal Woman pe care nici nu mai stiu unde am auzit-o prima oara dar am ramas cu impresia ca ea m-a gasit pe mine. Cert este ca m-a impresionat atat de tare incat am indraznit si mi-am luat doua dintre cartile ei – un volum de poezii si o autobiografie. Poeziile nu le-am citit inca pe toate pentru ca nu stiu cum as putea sa citesc un volum de poezii ca pe un roman. Descopar pe rand cate o poezie care mi se lipeste de suflet in functie de starea mea de spirit si gandurile din acele momente. Aceeasi poezie peste care ieri am trecut nepasatoare, azi ma emotioneaza. Si ma bucur tare ca reusesc inca sa simt aceasta emotie unica a lecturii unei poezii care-ti merge la suflet.

Volumul pe care il am eu contine poezii din mai multe colectii publicate intre 1971 si 1983.

De cumparat in limba engleza: 5.37 euro

Voi mai cititi poezii? Nu doar asa…de dragul de a le bifa pe lista de lecturi. Le cititi cu sufletul? Va mai emotioneaza?

How I Can Lie To You

 Pe langa poezii, Maya Angelou a scris si un numar impresionant de autobiografii (6), I Know Why the Caged Bird Sings fiind prima si cea mai apreciata. Povestindu-si viata, Maya aduce in discutie tema abuzurilor,a discriminarii rasiale dar si o impresionanta dorinta pentru libertate.
Cartea este scrisa intr-un limbaj caracteristic perioadei si societatii in care a crescut Maya (anii 30-40 in Missouri, SUA), are un aer aparte pentru un cititor care nu are experienta cu acest stil de a vorbi al populatiei de culoare din acea perioada. Mi-a fost putin cam greu la inceput sa ma acomodez cu engleza argotica pe care o foloseste Maya dar intelegeam tot si m-am adaptat surprinzator de repede. Am ajuns la sfarsitul acestui prim volum fara sa-mi dau seama si am ramas foarte impresionata de povestile din el. Maya Angelou acopera aici perioada dintre varstele de 6 si 18 ani cu tot felul de intamplari vazute prin ochii unui copil – majoritatea dintre ele nu prea vesele.

Publicata prima oara in 1970.

De cumparat in limba engleza: 4.99 euro

Nu sunt sigura ca voi mai citi si restul volumelor. Chiar si pe acesta l-am simtit destul de apasator, in ciuda vocii optimiste si alerte a autoarei. Voi reveni totusi la poezii care imi plac pe zi ce trece mai mult si inteleg mereu si mereu ceva nou din ele.

Nu cred sa se fi tradus in limba romana ceva scris de Maya Angelou. Nici nu sunt sigura daca cititorii ar fi interesati dar nici nu prea vad cum s-ar traduce. Operele ei au o personalitate greu de exprimat in alte limbi decat engleza. Va incurajez sa cititi despre Maya Angelou, chiar daca nu va intereseaza sa-i cititi cartile. Este un om deosebit ale carei realizari se intind mult mai departe decat literatura.

Va las cateva linkuri catre poezii ale Mayei Angelou. Nu va chinuiti sa le cititi…nu merg intotdeauna. Dar poate candva, la un moment dat, o sa vi se lipeasca si voua vreuna de suflet.

 

Phenomenal Woman

When You Come

 

Still I Rise

 

 

Print Friendly

Related posts:

9 Thoughts on “Maya Angelou

 1. am scris acu-s vreun an despre ea..o descoperisem intr-un show la tv…am tot citit despre viata ei dar nu am apucat sa citesc vreo carte scrisa de ea…cu toate ca mi se pare ca am vazut una la biblioteca. pentru mine e un exemplu de om frumos din toate punctele de vedere.

  • Diana Borca on February 3, 2013 at 8:40 am said:

   Nu am vazut ca ai scris despre ea. Ma duc acum sa caut. 🙂
   Si eu o stiu de ceva timp dar numai acum am reusit sa citesc cartea si sa fiu mai atenta la poezii.

 2. Am vazut-o recent intr-o emisiune….greu imi atinge cineva sufletul, dar ea a facut-o…
  Oare in Romania, si aici ma refer la edituri, ii vede careva geniul?…

 3. Nic Cristolovean on May 29, 2014 at 4:16 pm said:

  Daca deranjez, imi cer scuze si voi reveni zilele ce urmeaza.

 4. Nic Cristolovean on May 29, 2014 at 4:19 pm said:

  Scrie-mi ceva, orice, pentru a afla daca m-ai repert.

 5. Pingback: Preaiubita – Toni Morrison | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.