Casa molimei – Jim Crace

L-am descoperit cu uimire si mare placere pe acest Jim Crace, un scriitor englez despre care nici nu auzisem pana acum. Mi-a placut nespus, autorul are un stil impecabil si traducerea este foarte buna. Casa molimei este ultimul sau roman, un roman pe care nu indraznesc sa-l numesc post-apocaliptic pentru ca nu as vrea sa-l etichetati atat de repede. Da, intradevar actiunea pare sa se intample intr-un viitor in care America a trecut printr-un dezastru care a aruncat-o cu cateva secole in urma, intr-o epoca noua dar veche prin epidemiile de ciuma care decimeaza populatia deja incercata de cutremure, gaze ucigatoare si alte dezastre care raman fara nume. Nu ni se ofera foarte multe explicatii cu privire la ce s-a intamplat, in schimb situatia prezenta este descrisa in mare detaliu. Si acesta pare sa fie marele talent al autorului – detaliile, atat cele referitoare la personaje cat si cele care descriu mediul inconjurator, satele, animalele, fenomenele naturii chiar. De fapt, romanul nici nu poate fi privit ca un SF pentru ca totul este descris atat de realist.

Este un roman foarte impresionant chiar daca nu e dragoste la prima citire. Pe masura ce avansezi cu povestea, incepi sa cunosti personajele si sa le apreciezi, atunci mi-am dat eu seama cat de mult imi place de fapt romanul si cat de prinsa sunt in istoria lui. In urma acestei catastrofe necunoscute cititorului, din ce in ce mai multi oameni vor sa migreze in est, adica spre Europa (putin ironic parca, nu-i asa?) – despre care se spune ca este foarte bogata si prospera si toata lumea este fericita acolo. Personajele principale sunt un el si o ea, ambii ramasi fara familie in urma unor intamplari tragice. Pornesc la drum impreuna, fara a avea un scop precis in afara de dorinta de a supravietui. Ideea plecarii peste ocean este destul de vaga iar circumstantele acestui drum se dovedesc nesigure. Cumva, printre pericolele prin care trec (vanzatori de sclavi, banditi, oameni inraiti din cauza dezastrelor), relatia dintre ei evolueaza catre o prietenie deosebita si o intimitate duioasa. M-am gandit sa spun dragoste dar nu stiu daca acest concept ar descrie pe deplin ceea ce traiesc cei doi – o relatie atat de frumoasa cum n-am mai vazut demult intre doua personaje.

Casa molimei este un roman cum n-am mai citit demult – una din acele povesti despre care nu poti spune prea multe cuvinte pentru ca insasi frumusetea ei sta in fiecare cuvintel al autorului, fiecare personaj, fiecare relatie si descriere. Si intradevar Jim Crace se pricepe la asa ceva!  O consider una dintre mandriile colectiei Strada Fictiunii si ma bucur sa v-o pot recomanda!

O gasiti de cumparat la editura All. Are 256 de pagini (dar se citeste pe nerasuflate) si costa 25 lei.

Daca va tenteaza cartea, va invit si la concurs pe pagina de Facebook a blogului.

Din colectia Strada Fictiunii am mai citit (in ordinea preferintelor mele):

Visul lui Joy despre care am scris aici mai pe indelete

Magazinul de sinucideri – doua vorbe despre el aici

Shantaram – recenzie aici

Chemarea ingerului – am scris despre ea aici

Anticarul – recenzia aici

Manazuru

Oracolul din Stambul

Cabalistul din Praga – recenzia aici

Chitaristul

 

Print Friendly

Related posts:

5 Thoughts on “Casa molimei – Jim Crace

  1. S-a incheiat acest concurs? Vad pe facebook detaliile scrise pe data de 9… Mi-ar fi placut sa particip…. :((

  2. Pingback: Cum dovedim fără chitanţă? | Iubesc Viaţa

  3. Pingback: Casa molimei | Iubesc Viaţa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.