Erzsebet Bathory.Contesa sangeroasa

Din punct de vedere al lecturii, ultimul concediu a fost minunat. Am citit multe carti faine chiar daca in mare parte usurele, care nu m-au solicitat prea mult. Una dintre acestea a fost aceasta poveste a contesei Bathory despre care toata lumea stie numai grozavii aflate de prin filme. Tot asa si eu, nu-s mai breaza decat altii caci nu pot spune ca m-a interesat subiectul in mod deosebit pana acum.

Romanul insa abordeaza un punct de vedere diferit – cel al contesei care isi povesteste viata in scrisori catre fiul ei. Si dupa cat se pare, chiar are ce povesti caci viata ei pare sa fi fost o lupta continua pentru siguranta si stabilitate. O femeie bogata, frumoasa si deosebit de inteligenta, contesa nu prea se potrivea cu timpurile in care s-a nascut si probabil ca acest lucru a si adus-o in atentia unora mai puternici ca ea care i-au si hotarat, de altfel, sfarsitul.

La varsta de 14 ani este maritata din interese politice cu un conte foarte bogat si influent, cu cativa ani mai in varsta decat ea dar mult inferior din punct de vedere al educatiei. Se spune ca Erzsebet a fost printe cele mai educate femei ale vremii. Povestea lor de dragoste apare insa mai tarziu, ei neavand copii decat dupa 10 ani de casnicie. Viata contesei este presarata mai mult cu intamplari triste, ea pierzandu-si copiii si apoi si sotul, fiind nevoita sa faca tot posibilul pentru a asigura fetelor ei o zestre si fiind mai apoi intemnitata de unul dintre fostii ei amanti (caruia ii era, din nou, superioara intelectual dar nu si din punctul de vedere al puterii).

Am gasit romanul cu adevarat fascinant, punctul de vedere al contesei fiind pentru mine ceva nou si am reusit chiar sa simpatizez cu situatia ei desi povestile despre pedepsele aplicate servitoarelor au fost destul de crude. Se spune ca excentricitatile familiei Bathory se trag din faptul ca s-au tot casatorit intre ei dar nu se stie de fapt care a fost adevarul in cazul contesei, ea neajungand niciodata sa fie judecata si condamnata pentru ca a murit intemnitata in turnul propriului castel. Nu poti insa sa nu admiri o asemenea personalitate, asa cum este infatisata ea in acest roman – o femeie puternica, o femeie care a stiut sa supravietuieasca demn intr-o lume a barbatilor, o lume in care femeile sunt untile doar pentru perpetuarea speciei. Oricare ar fi fost adevarul, romanul acesta descrie o femeie mult superioara celor din jurul ei, care simte acestul lucru si incearca sa face ce poate pentru a se integra in toate situatiile pe care viata i le ofera, fara a renunta insa la ea insasi. De aceea mi-a si placut si-l recomand cu drag oricui este interesat de subiect.

Cartea este 28 lei pe site-ul All iar recenzia participa la campania in septembrie se poarta cititul. Pentru cei pasionati de fictiune istorica, este o carte foarte faina.

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Erzsebet Bathory.Contesa sangeroasa

 1. Foarte interesant, multumesc ca ai impartasit, pe mine ma fascineaza subiectele istorice. Dar as vrea sa stiu, aceste scrisori sunt adevarate sau fictionale?
  Din cate povestesti tu pare a fi un punct de vedere al ei dar am ajuns la concluzia ca adevarul este undeva la mijloc, nicio sursa nu poate fi considerata 100% sigura cand vine vorba despre atrocitatile care se presupune ca le comitea si motivul lor…
  oricum…fascinant 🙂

  • Diana Borca on September 21, 2012 at 9:37 am said:

   Scrisorile sunt cu siguranta fictive si da, adevarul este undeva la mijloc. Si mie mi se pare ca nu are cum sa iasa fum fara foc dar nici asa de rau cum se povesteste n-are cum sa fie.

 2. Pingback: Erzsebet Bathory. Contesa sangeroasa – Rebecca Johns | fructitza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.