Gabriela Adamesteanu – Dimineata pierduta

Am romanul acesta pe lista de lecturi de foarte mult timp si mi-am reamintit de el atunci cand a fost editat in colectia ieftina de la Polirom dar am tot omis sa-l cumpar din diverse motive. Cand am reusit intr-un final sa il iau a trebuit sa stea la rand ceva timp pentru ca citeam altceva. Si tot asa.

Intr-un final am pus mana pe ea si nici c-am mai putut sa o las jos pana n-am terminat-o. Am gasit in ea o lume fascinanta a anilor 70, intr-un dute-vino continuu de amintiri si rememorari ale trecutului. Initial o urmarim pe Vica, personajul care da culoare romanului, o fosta negustoreasa si croitoreasa pentru “lumea buna” a Bucurestiului. Limbajul si felul ei de-a fi mi-au placut nespus desi se simte ca-i cam mahalagioaica si ca incearca pe cat posibil sa castige ceva din orice situatie in care se afla.

De cealalta parte a povestii se afla Ivona Scarlat, fiica de intelectuali, crescuta intr-un snobism pe care cu greu il poti ignora dar o femeie blanda si cu bun simt, de care aproape ca ti-e mila datorita faptului ca e intr-o continua asteptare dupa sotul infidel care nu prea da pe acasa. Personajele feminine predomina si acapareaza naratiunea, barbatii fiind atat putini cat si tacuti, fara prea multe de spus.

Povestea este desigur mult mai complexa de atat. Aflam o multime de detalii despre viata familiei Ivonei dar si despre greutatile din viata Vicai, experiente care desi tragice, sunt povestite cu mult haz de aceasta din urma. In prima parte a romanului cel putin, ai mereu impresia ca tragi cu urechea la barfele unor babe ceea ce e amuzant si destul de frustrant uneori neputand sa sari nicicum in apararea personajelor.

Povestile lor sar ades de la viata interbelica la greutatile si saracia din perioada comunista dar si la un mic haos post-comunist (imaginar la vremea aceea caci cartea a aparut in 1984). Mie partea istorica a romanului mi-a dat putina bataie de cap si mai ales discursurile politice ale unora dintre personaje care sincera sa fiu nu m-au interesat deloc dar fac cu siguranta parte din farmecul romanului. Chiar imi pare rau de faptul ca nu ma simt in stare sa-i fac o recenzie mai rasarita pentru ca romanul este in mod evident o mare reusita a literaturii romane si il recomand cu drag si incredere.

Dupa cum am zis mai sus, il gasiti re-editat la Polirom si il puteti cumpara pentru mai putin de 20 lei in varianta noua sau 25 lei editia veche.

Stiu ca romanul este tradus in mai multe limbi dar nu am gasit de cumparat nici o varianta electronica.

Print Friendly

Related posts:

3 Thoughts on “Gabriela Adamesteanu – Dimineata pierduta

  1. Cartea mi-a fost recomandată de o profesoară la facultate, însă nu ştiu de ce am ezitat s-o cumpăr… poate fiindcă am citit atâtea recenzii negative… Cred totuşi că-i voi acorda o şansă 😀

    • Diana Borca on September 6, 2012 at 1:35 pm said:

      Si eu am tot citit recenziile respective dar nu mi-am gasit nimic in comun cu ele. Merita o sansa, macar sa o imprumuti de undeva daca nu vrei sa o cumperi.

  2. Pingback: Update de lectura – aprilie/mai 2014 » Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.