Sofia Tolstaia – Viata mea. Fragmente de jurnal

Vechea mea pasiune pentru jurnale si memorii isi face din nou de cap si de cum am vazut cartea aceasta la editura Allfa am stiut ca trebuie sa o citesc. Si bineinteles ca nu am fost dezamagita, chiar cred ca este cea mai buna carte publicata de ei dintre cele pe care le-am citit sau rasfoit eu.

Sofia Tolstaia a fost sotia lui Lev Tolstoi iar talentul cu care isi scrie povestea nu este cu mult mai prejos decat al marelui scriitor. Sofia este o femei inteligenta, descurcareata, ambitioasa si mai ales dedicata intru totul acestui sot pe care il iubeste patimas si vietii lor destul de dificile. La numai 18 ani accepta sa se marite cu Tolstoi, pe atunci de 35 de ani, nu neaparat din iubire cat dintr-o fascinatie pentru iubire, tipica varstei. Si desigur, ca intotdeauna atunci cand ai asteptari mari si dezamagirile le urmeaza indeaproape. La putin timp dupa logodna, Tolstoi ii da Sofiei jurnalele sale de pana atunci pentru a le citi si pentru a marca astfel un nou inceput, startul unei vieti pe care el o doreste fara pata. Citind despre viata lui de pana atunci, Sofia este socata si indurerata de cele aflate – Tolstoi nu fusese chiar cel mai linistit tanar: jocuri de noroc, relatii cu numeroase femei, orgii, chefuri. Idealul ei despre casatorie este, desigur, spulberat iar primii pasi ai mariajului sunt umbriti de amaraciune. Tolstoi planuieste o reforma morala pe care o va urmari toata viata, cu schimbari destul de grele pentru Sofia.

Jurnalul inceput in primele saptamani ale casatoriei, se continua pana la sfarsitul vietii lui Tolstoi. Sofia este o scriitoare talentata al carei jurnal pare una dintre povestile literare ale sotului. Acest lucru se traduce insa intr-o existenta destul de trista pentru Sofia, o viata grea pe care o dedica familiei fara a primi in schimb prea multe lucruri, nici macar pe cel mai simplu – afectiunea si dragostea dupa care tanjeste. Mama a 13 copii, dintre care numai 8 supravietuiesc si sotia unui barbat macinat de dileme morale, Sofia isi asuma perfect rolul de lider al familiei si incearca din rasputeri sa tina sub control extravagantele sotului. Recunosc ca mi-a fost extrem de simpatica aceasta doamna Tolstoi, ca am compatimit-o si i-am dat dreptate de fiecare data cand rautatile sotului si ale copiilor o copleseau. Soarta ei m-a intristat, la fel si sfarsitul vietii lui Tolstoi, fugit de acasa in numele unui ideal care nu-i aduce insa decat suferinta.

Pe parcursul jurnalului sunt mentionate mai multe din operele lui Tolstoi pe care Sofia le transcrie si le corecteaza ceea ce mi-a starnit interesul de a citi din nou acest autor. Am revenit astfel la Moartea lui Ivan Ilici (o meditatie asupra inutilitatii vietii) pe care o citisem deja prin liceu si apoi la Sonata Kreutzer, doua nuvele foarte impresionante. A doua chiar mi s-a parut sugestiva pentru felul de a gandi al lui Tolstoi ca barbat si chiar Sofia mentioneaza aceasta nuvela in jurnalul ei, amintindu-si mereu despre suferinta care i-a provocat-o. Sonata Kreutzer este povestea unui barbat extrem de gelos care isi omoara sotia intr-o astfel de criza de gelozie. Unele dintre detalii se leaga destul de mult de realitatea vietii personale a lui Tolstoi. Desi sotia i-a fost fidela pana la fanatism, Tosltoi suferea foarte mult de gelozie si se intampla adesea sa nu ii permita nici un fel de placere care il indeparta de el (de ex. muzica). Prin nuvela, Tolstoi a vrut sa atraga atentia asupra pacatului imens al dorintei sexuale, propovaduind astfel abstinenta (una din indeile recurente ale filozofiei sale). Ciudat…venind din partea unui barbat care a avut 13 copii, nu? De altfel, multe dintre ideile prezente in filozofia scriitorului se afla in contradictie cu viata sa, de aici rezultand si dilemele sale morale si problemele de comportament observate de sotia sa si care pe ea o ranesc atat de mult.

Cartea se poate achizitiona de pe site-ul editurii All la pretul de 29.90 lei. Merita toti banii, mie mi-a placut nespus si m-a inspirat sa mai astup din golurile privind literatura universala (urmeaza sa mai citesc cel putin una din operele lui Tolstoi anul acesta).

De cumparat pentru Kindle: The Diaries of Sofia Tolstoy

Print Friendly

Related posts:

4 Thoughts on “Sofia Tolstaia – Viata mea. Fragmente de jurnal

  1. Pingback: Prin blogosfera literara (3 – 9 septembrie 2012) | Recenzii filme si carti

  2. Pingback: Life is | Tara mea inventata

  3. Pingback: Recomandare de weekend: "Viaţa mea. Fragmente de jurnal", de Sofia Tolstaia | ALL Cafe

  4. Pingback: Reduceri la All | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.