Inainte sa adorm – S.J. Watson

Titlu original: Before I go to Sleep

Tradusa in limba romana: la editura Trei de Laurențiu Dulman

De cumparat in limba romana: aici la 42.75 lei

De cumparat in limba engleza:  aici la 7.95

De cumparat pentru Kindle: aici la 12.99 dolari

Parerea mea: 5 stelute din 5

Varianta mea:  Kindle (desi mi-ar place sa o am in biblioteca)

La sfarsitul anului trecut am citit in viteza aceasta carte si mi-a placut nespus. Subiectul memoriei umane ma intereseaza si fascineaza destul de mult si incerc sa citesc despre asta de cate ori am ocazia. Dar cum pasiunile mele sunt multe si variate, nu citesc atat cat ar trebui pe tema asta. Acesta este un roman care trateaza subiectul pierderii memoriei – se refera la un caz anume, al unei femei care se trezeste in fiecare dimineata, neamintindu-si ce i s-a intamplata in ultimii ani ( uneori se trezeste copila, alteori tanara…ea fiind in momentul povestii  la varsta de 50 de ani). Ea nu este capabila sa retina ce i se intampla decat pentru 24 de ore. Este o situatie cu siguranta infricosatoare (mai ales ca am citit ca aceast tip de amnezie chiar exista, nu este inventia autorului) dar mai ales este un subiect destul de greu de abordat intr-un roman de fictiune al carui narator este insusi personajul cu problema de memorie.

Christine se trezeste in fiecare dimineata langa un barbat pe care nu-l cunoaste care-i spune iar si iar povestea vietii ei. Problema apare cand povestea celui care sustine a fi sotul ei nu este consecventa iar Christine afla acest lucru datorita jurnalului pe care-l tine la recomandarea psihiatrului. Astfel, povestea este infatisata prin prisma acestui jurnal datorita caruia aflam si noi, odata cu Chrissie diferite informatii despre viata ei. Detaliile sunt insa mereu diferite si asta o face pe Christine sa se indoiasca de spusele celui de langa ea pentru care se straduieste sa simta ceva (doar e sotul ei, nu?) dar nu reuseste. Evident ca cititorul se prinde mai repede decat Christine de adevarul din spatele povestilor sotului ei dar schimbarile, gandurile si exercitiile ei de memorie sunt interesant de urmarit. Frustrarea pe care o simte citind in propriul jurnal despre ce a facut ieri si nerecunoscand nimic este aproape imposibil de inteles.
Autorul reuseste sa scrie un roman captivant ca o poveste politista dar si infricosator prin gandurile pe care ti le provoaca. Cum ar fi sa fii atat de dependent de cel de langa tine, un om pe care nici macar nu ti-l amintesti si in care ai scris in jurnal ca ar fi bine sa nu te increzi?

Ceea ce e si mai fain este ca aceasta carte a fost scrisa de un medic ORL-ist dupa ce a urmat un curs de scris romane. Romanul este organizat foarte bine, as putea chiar sa spun ca e scris impecabil. Stilul este cursiv, nu atrage atentia prin nimic rau – omul acesta ori are talent ori invata foarte bine si repede. 🙂 Mi-a placut foarte mult, il recomand cu drag!

Print Friendly

Related posts:

7 Thoughts on “Inainte sa adorm – S.J. Watson

  1. Seamana pe alocuri cu subiectul filmului “50 First Dates”. L-ai vazut?

    • Diana Borca on March 6, 2012 at 12:21 pm said:

      Da, am observat si eu asemanarea dar nu mi-am mai amintit numele filmului. Seamana chiar foarte mult doar ca in cazul acesta situatia e ceva mai sumbra.

  2. chiar zilele trecute am terminat cartea asta si ma pregateam sa scriu despe ea..foarte mult mi-a placut:)

  3. Pingback: Update de lectura la sfarsit de an | Cartile din viata mea

  4. Pingback: Urmeaza in 2015 | Cartile din viata mea

  5. Pingback: Ce-am mai citit (iulie 2016) | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.