Sara Gruen – Apa pentru elefanti

Titlu original: Water for elephants
Autor: Sara Gruen

Citibilitate: da
Recomand: cu siguranta


Mi-am dat seama ca de ceva timp nu v-am mai scris despre carti. Adica, v-am scris despre carti, dar nu despre o carte anume. Si totusi, sa nu credeti ca n-am citit. Din contra…mi-e teama ca am uitat sa consemnez ce am citit si ca nu-mi voi aminti sa va povestesc despre toate cartile minunate de care m-am bucurat in aceste ultime saptamani.

Voi incepe cu sfarsitul, adica romanul pe care l-am terminat acum jumatate de ora. Intotdeauna e mai bine sa scriu despre carti de cum le-am terminat, lucru care nu se intampla aproape nicioada. It’s a shame really. In timp ce va scriu aceste randuri, arunc un ochi si la filmul ce poarta nume acestei carti. Lucru care iar se intampla destul de rar. Cartea insa mi-a placut atat de mult incat mi-e greu sa ma despart de ea asa de repede (se citeste fulgerator) asa ca m-am hotarat sa vad filmul pentru a prelungi placerea.

Nu mai tin minte care a fost ultima carte cu final fericit pe care am citit-o. Toata lumea pare convinsa ca un final fericit este demodat asa ca majoritate romanelor scrise recent prefera marile tristeti sau sfarsiturile in coada de peste. Nu zic nimic impotriva acestora, unele carti nu pot avea altfel de sfarsit decat cele mentionate mai-nainte. Totusi, de fiecare data cand gasesc o carte grozava care, pe deasupra, mai are si un final fericit, nu pot decat sa ma bucur. Presupun ca sunt oarecum traditionalista in lecturi, dar asa-mi place mie.:)

Revenind la micul roman, a fost o lectura placuta, usoara si reconfortanta dar in acelasi timp o surpriza. Povestea este emotionata si palpitanta, exact ca un film bun – parca-i scrisa special pentru marele ecran. In lipsa altor optiuni, un tanar pleaca in lume si dintr-o intamplare se alatura unui circ(in genul circurilor americane vechi – cele care circula cu trenul). Nu este insa cel mai vestit circ, ba chiar este cam pe duca dar toata lumea se chinuie sa-l tina la suprafata (fiecare din motivele proprii). Inevitabil, tanarul se indragosteste de sotia cea tanara si frumoasa a dresorului de animale (tot inevitabil, mai batran decat ea, violent, paranoic si schizofrenic pe deasupra). Situatia devine tensionata iar cei doi ajung la un conflict care va fi si punctul de pornire din care rabufnesc toate problemele ce culmineaza cu distrugerea circului. Acest lucru se dovedeste insa benefic pentru tanarul veterniar si iubita lui care traiesc hapily ever after impreuna cu elefantul si caii cei frumosi. Romanul este populat cu mai multe personaje interesante, tipice atmosferei de circ: un pitic morocanos, o elefantica inteligenta dar care nu vorbeste decat poloneza, niste cai superbi si talentati. Rolurile pe care le joaca aceste personaje si toate celelalte nu sunt foarte complicate dar alaturarea lor creeaza parca atmosfera circului pe care cititorul o poate simti pe deplin. Chiar pot spune ca mi-a placut infinit mai mult decat filmul, multe detalii lipsesc din acesta din urma, scenele din carte sunt mai complexe si mai vii.

Nu ma mai repet asadar, cartea este frumoasa, cititi-o! Filmul…poate doar daca va este mult prea lene pentru a citi cartea dar ar fi pacat pentru ca se citeste repede si usor (nu are decat vreo 300 de pagini – in 2 zile n-aveti ce face). Eu am citit-o in format digital dar este cu siguranta una dintre cartile pe care le doresc si in biblioteca reala.

Print Friendly

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.