Despre memorie

Da, mai citesc si altceva decat fictiune 🙂 Doar ca mi-e destul de greu sa scriu despre respectivele carti. Nu am avut niciodata pretentii de critic literar sau macar de blogger care scrie recenzii. Mai degraba as spune ca va povestesc despre ce am citit. Iar cartile de non-fictiune nu-mi par prea interesante de povestit. Le citesc pentru ca imi spun ceva util, sunt de obicei chestii la obiect despre care nu prea pot sa scriu. Am facut-o de cateva ori dar rar. Urmatoarea carte insa, merita toata atentia si vreau sa va incurajez sa o cititi in orice format o gasiti. Eu am gasit-o la oferta pe Amazon, pentru Kindle. Din pacate oferta s-a terminat, dar mi-a placut atat de mult incat probabil o voi cumpara si pe hartie.

Moonwalking with Einstein de Joshua Foer este o carte despre memorie si imbunatatirea acesteia, extrem de interesanta si de utila, vorbind despre cateva metode de imbunatatire a memoriei si de antrenare a ei. Joshua Foer este un tanar jurnalist care se supune unui experiment ce dureaza un an, incercand sa isi antreneze memoria astfel incat sa poata participa la competitii de memorie. Rezultatul este uimitor, reusind sa ajunga chiar in finala Campionatului de memorie din America. El scrie despre tot ceea ce invata pe parcursul anului si ii putem urmari progresul dar si tehnicile folosite.
Cartea este scrisa cu foarte mult entuziasm, asa cum a fost abordat si proiectul, cred. Eu am ramas uimita de fiecare data de cand povestea despre memorarea unor siruri de zeci, chiar sute de numere, a unor versuri fara sens, interminabile si multe alte lucruri. Foarte interesanta mi s-a parut una dintre metode pe care, de altfel, intentionez sa o folosesc/experimentez si eu. Povesteste la un moment dat despre “palatele de memorie” – cea mai usor de inteles dintre metodele pe care le mentioneaza. Cu ajutorul imaginatiei, isi formeaza astfel de palate de memorie in care depoziteaza diverse lucruri pe care vrea sa le memoreze si atunci cand vrea sa si le aminteasca, nu trebuie decat sa “viziteze” din nou acele palate. Se pare ca este mult mai usor pentru creier sa retina imagini si locuri decat lucruri abstracte iar aceasta metoda permite transformarea numerelor si numelor in lucruri mai interesante, usor de tinut minte. Desigur, performantele la care ajunge sunt mirobolante, nu-mi inchipui ca voi putea vreodata sa retin unul sau mai multe pachete de carti, in ordine aleatorie sau alte liste de tot felul, sau cifrele din Pi. Totusi, daca as avea posibilitatea poate as acorda ceva timp acestei activitati.

In alta ordine de idei, cartea este scrisa foarte lejer, oricine o poate citi si oricine poate invata din ea fara prea mari eforturi. Sunt cateva lucruri de baza care iti raman in cap aproape fara nici un efort cum ar fi regula lui 7 ( nu putem retine decat in jur de 7 lucruri odata, plus/minus 2-3), legea lui Ribot (care vorbeste despre memoriile vechi care sunt “vizitate” de noi de mai multe ori si astfel sunt mai bine prinse in memoria noastra, mai greu de uitat, fiecare amintire fiind prinsa intr-o retea complexa de alte amintiri, legandu-se unele de alteleprin diverse si multiple conexiuni), the OK plateau (adica pragul pana la care invatam, nivelul acceptabil de competente pana la care invatam si pe care il depasim cu greu) si inca alte cateva pe care nu le mai stiu. 😛 De fapt, se pare ca jumate din lucrurile memorate le uitam in prima ora. 🙂

“If you spend your life sitting in a cubicle and passing papers, one day is bound to blend unmemorably into the next- and disappear. That’s why it’s important to change routines regularly, and take exotic vacations to exotic locales, and have as many new experiences as possible that can serve to anchor our memories. Creating new memories stretches out psychological timpe, and lengthens our perception of our lives.”

Se pare ca istoria ne ofera multe testimoniale referitor la cat de buna si/sau importanta era memoria unor civilizatii. E clar ca, pe masura ce am avansat, am reusit sa ne pierdem din ce in ce mai mult calitatile de memoratori, primul pas spre acest lucru fiind cuvantul scris, aparitia literaturii scrise. Se pare ca in lumea antica se predau in scoala nu numai lucrurile care trebuie invatate ci si felul in care trebuie invatate, lucru bun zic eu, care ne-ar prinde bine si noua, acum.

“A strong memory was seen as the greatest virtue since it represented the internalization of a universe of external knowledge.”

Personal, cred ca mi-ar prinde extrem de bine sa am o memorie mai buna, sa pot retine detalii de tot felul – autori, denumiri de ceaiuri, carti, locuri pe care le-am vizitat, detalii din romanele pe care le citesc, numele oamenilor cu care am vorbit. Inca de cand eram copil am auzit de la bunici ca memoria se antreneaza si intotdeauna ma puneau sa invat ba o poezie, ba un cantecel sau mai stiu eu ce si cred ca mi-ar prinde bine daca as face-o si acum. Memoria mea este din ce in ce mai proasta cu trecerea timpului, lucru pe care l-am observat doar de curand dar care ma supara destul de mult (nu am nici 30 de ani inca) si cred ca acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca nu o antrenez destul.

“Life seems to speed up as we get older because life gets less memorable as we get older.”

Telefonul imi tine minte toate nr de tel de care am nevoie, mailul pastreaza toate informatiile de contact ale prietenilor si amicilor mei, am softuri de facut liste de cumparaturi, de activitati, de subiecte pe care vreau sa le discut pe blog si daca nu folosesc acele softuri, am o agenda in care scriu liste peste liste. Depind intru totul de pix,hartie si/sau calculator si asta face ca memoria mea sa fie proasta spre foarte proasta. Si cred sincer ca majoritatea dintre noi suntem la fel. In toata viata mea nu am cunoscut decat 2 persoane cu o memorie uimitoare ceea ce mi se pare destul de putin.

“Our culture is an edifice built of externalized memories.”

Voi cum stati cu memoria?

Print Friendly

Related posts:

5 Thoughts on “Despre memorie

  1. M-ai facut curioasa. Am cautat sa vad daca gasesc traducerea ei in limba romana,dar ,se pare ca nu s-a gandit nimeni ca e o carte importanta si merita tradusa.

  2. Multumesc pentru inspiratie! o sa vad daca este si pt kobo 🙂

    • Diana Borca on August 6, 2011 at 12:07 pm said:

      Cu placere! 🙂 Sunt sigura ca o gasesti. Eu am avut-o in pdf si am transformat-o pt kindle. Nu stiu ce format foloseste kobe dar cred ca ar accepta si pdf.

  3. Pingback: Inainte sa adorm – S.J. Watson | Cartile din viata mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.