The Uncommon Reader – Alan Bennett

Titlu original: The Uncommon Reader

Autor: Alan Bennett
Lungime: 121 pag
Citibilitate: da
Recomand: of course

A trecut ceva timp deja de cand am terminat acest mic roman si imi pare rau ca nu am scris imediat despre el. Acum, rasfoind din nou cartea pentru a va povesti despre ea, imi vine sa o recitesc. O poveste amuzanta despre o regina…de fapt, cea mai regina dintre toate – regina Angliei care, se indragosteste de carti si de lectura, spre sfarsitul vietii si in ciuda opozitiei celor din anturajul sau.

Desigur, cartea este o metafora pentru o multime de chestii dar o metafora expusa amuzant si subtil. Cred ca acest lucru mi-a placut cel mai mult la micutul roman – umorul subtil dar omniprezent. Detaliile sunt delicioase miniaturi ale excentricitatilor englezesti. Regina Angliei este umanizata pana aproape de ridicol, dragostea, tarziu dezvoltata, pentru lectura o face vulnerabila si o expune criticilor apropiatilor sai. Argumentele folosite impotriva noii pasiuni a reginei sunt, pentru un iubitor de lectura, ridicole dar logice in acelasi timp – lectura te izoleaza, te indeparteaza de ceilalti. Iar regina…nu poate fi izolata, ea este o persoana publica – un bun public. Se stie ca regina este iubita mult de poporul englez, atat de mult incat nici nu se pune problema ca aceasta sa dispara brusc din viata lor, fie doar si pentru cele cateva ore solitare pe care poate ca ar dori sa le acorde lecturii.

E usor insa sa-ti imaginezi ca descrierea lui Bennett nu poate fi chiar atat de departe de adevar. Personajul este credibil si extrem de asemanator cu realitatea. Romanul este tare simpatic si in acelasi timp un avertisment serios referitor la potentialul lecturii de a-ti schimba viata. Citind despre pofta cu care isi doreste regina sa citeasca, e greu sa nu poftesti si tu…la carti.

You don’t put your life into your books. You find it there.

Este a doua carte faina tare de anul acesta, dupa The Solitude of Prime Numbers. Ma bucur ca inca mai descopar carti sa-mi placa. Anul trecut am avut impresia ca am citit prea multe care nu m-au incantat. Multumiri asadar Anei, care a scris despre ea si mi-a atras atentia.

Reading updates:

Momentant ma chinui trist cu Pamantul de sub talpile ei si hranesc incet, dar sigur o antipatie  pentru alta data iubitul Rushdie. In acelasi registru plictisitor ma tortureaza si Vorbeste, memorie a lui Nabokov. Doua carti pe care le-am dorit mult si acum de-abea astept sa scap de ele.

On a more cheerful note, imi astept – cu nerabdarea unei mirese stiti voi cum – Kindle-ul. As numara si minutele daca as stii exact momentul cand vom fi impreuna. Nu mai am rabdare…ma visez impreuna cu el… simt ca vom avea o relatie ca nici o alta! 🙂

Print Friendly

Related posts:

2 Thoughts on “The Uncommon Reader – Alan Bennett

  1. ce ma bucur ca ti-a placut 🙂 e genul de carticica pe care dupa ce o citesti iti vine sa o faci cadou tuturor
    pentru mine s-a nimerit sa si fie o lectura haioasa si reconfortanta intre carti mai serioase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arata-ne ca nu esti un robotel. *

Post Navigation

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.